zuhanykabin

Toló, zsanéros, lengő, pivot, egy- vagy kétszárnyú, harmonikaszerűen nyíló: többféle megoldás közül választhatunk zuhanykabin ajtót, de hogy melyik lesz számunkra a megfelelő, azt a fürdő adottságai, az ízlésünk és az anyagi lehetőségeink szabják meg.

A zuhanyzóhely kialakítása meglehetősen összetett feladat lehet, hiszen ma már a zuhanyzó minden egyes eleme, mint például a zuhanytálca, a lefolyó, a csapok, a zuhanykabin, a falburkolat esetében sokféle lehetőség közül választhatunk.

Ebben a cikkben felvázoljuk a zuhanyajtó kiválasztásának szempontjait, és gyors áttekintést adunk a különböző lehetőségekről.

A legfontosabb szempontok

Akár új fürdőszoba kialakításáról, akár felújításról van szó, a kabin, az épített zuhanykabin ajtó kiválasztásánál jó néhány szempontot kell figyelembe venni, így például a rendelkezésre álló hely méreteit mind a leendő zuhanyzó belsejében, mind pedig előtte meg kell vizsgálnunk.

Döntened kell arról a pontos méretek ismeretében, hogy milyen kialakítású zuhanyzót szeretnél, hiszen ma már a lehetőségek száma majdnem végtelen, így voksolhatsz zuhanytálcás vagy tálca nélküli kabinra, ajtós vagy ajtó nélküli megoldásra, és az ajtó tekintetében is többféle megoldás közül választhatsz annak függvényében, hogy mekkora hely áll rendelkezésre, milyen a falazat típusa, illetve melyik tetszik.

Ne az esztétika legyen az egyetlen tényező!

Mielőtt az esztétikára összpontosítanánk, fontos alaposan megvizsgálni, melyik ajtótípus hogyan nyílik, hogy megértsük a szükséges távolságot. Ezenkívül a bútorok, ablakok, ajtók, más szaniterek, radiátorok vagy bármilyen más, közvetlenül a zuhany előtt előtt elhelyezkedő elem jelenléte is befolyásolja a választást.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a zuhanyzót a család jellemzően mikor fogja használni, valamint azt, hogy egyidejűleg több személy is tartózkodik-e majd a fürdőszobában.

A befelé nyíló ajtók esetében a zuhanyzóhely belső mérete is számít, ebben az esetben figyelni kell a falra szerelt csaptelepek és szerelvények elhelyezésére.

Ajtók és lehetőségek

A népszerű zsanéros ajtó foglalja a legtöbb helyet a zuhanyzó előtt. A 90 cm-nél szélesebb zuhanyzók esetén a zsanéros ajtó mellé szerelt fix oldallappal csökkenthető a nyílás szélessége.

A tolóajtók nem foglalnak helyet a nyitásnál, azonban több mint a felére csökkentik a használható nyílást, így ez a megoldás a legalább 110 cm széles zuhanyzók esetében előnyös.

Választhatsz kifelé és befelé is nyíló praktikus lengő zuhanyajtót is. Ha a rendelkezésre álló hely 150 cm-nél szélesebb, akkor megfontolható a nyitott, elegáns és minimalista megoldás, úgynevezett walk-in zuhanykabin használata.

A zuhanyajtó anyaga lehet plexi vagy edzett üveg többféle vastagságban, átlátszó, színezett vagy savmart, attól függően, hogy hova szánod, mekkora intimitást szeretnél biztosítani, illetve milyen a költségvetésed.

A zuhanyajtó kiválasztása körültekintést igényel a lehető legjobb, legkényelmesebb megoldás megtalálása érdekében.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.