zsezse

A zsezse (Acanthis flammea) Észak-Európában, az Alpokban, Ázsia északi részein, valamint Észak-Amerikában költő pintyféle. Vonuló, hazánkban szórványos téli vendég, az októbertől márciusig terjedő időszakban fordul elő.

Egyes teleken csak nagyon kis számban, vagy egyáltalán nem figyelhetjük meg, míg máskor nagyobb csapatokban érkezik Közép-Európába. Kistermetű pintyféle, testhossza 11-15 cm, szárnyfesztávolsága 20-25 cm, testtömege 9-16 gramm. Beazonosítani legkönnyebben piros homlokáról és melléről tudjuk.

Fészkelőhelyéül az elegyes erdőket, nyíreseket és a tundra bokrosait választja,  európai költőterülete szoros összefüggést mutat a törpenyír elterjedésével. Táplálékának nagy részét a nyírfafélék termései jelentik, emellett rovarokat is fogyaszt.

A zsezse hangja:

Jellemzően évente két alkalommal költ, mivel társas madár, nagyon gyakori, hogy néhány párból álló csoportokban fészkel. A fészket, a terület adottságainak megfelelően, különböző magasságba a tojó építi, miközben a hím kíséri és énekel.

A fészek száraz fűszálakból, vékony gyökerekből, háncs- és nyírfakéreg darabkáiból áll, tollakkal bélelt, fészekalja többnyire 4-7 tojásból áll. A tojásokon, a 10-12 napig tartó kotlás során, a tojó egyedül ül, miközben a hím eteti.

A Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Cephas / Licence: CC BY-SA 3.0

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.