pingvin

A zoológusi szakma ritka, de éppen ezért nagyon értékes a munkaerőpiacon. Hogyan lehet valakiből zoológus, milyen területeken helyezkedhet el, milyen fizetéssel és karrierlehetőségekkel?

A Jooble Magyarország egyik legnagyobb állásközvetítő portálja, így tudásbázisa hasznos lehet mind az álláskeresőknek, mind a munkaadóknak. Ezúttal a zoológusi karrierhez ad tanácsokat: milyen iskolákat kell elvégezni hozzá, milyen területeken lehet elhelyezkedni, és milyen fizetésekre számíthatnak a képzett zoológusok.

Mivel foglalkozik egy zoológus?

A zoológia a biológia egyik résztudománya, sok más területtel együtt. Ilyen az ökológia, az etológia (magatartástudomány), örökléstan, őslénytan, anatómia, sejttan vagy genetika. A zoológia állattant jelent, vagyis egy zoológus elsősorban az állatok rendszerezésével, az állatfajok megismerésével foglalkozik.

Ez történhet szinte teljesen elméleti vagy kutatói módszerekkel, vagy akár terepen is. Az állatok megismerése természetesen nem öncélú tevékenység: a zoológus többnyire valamilyen céllal végzi ezt a munkát.

Kutatóként például azt vizsgálhatja, hogy mennyire életképes az adott faj a saját környezetében, szükség van-e arra, hogy biológiai módszerekkel segítsék a faj vagy alfaj életképességét, esetleg állatkertben vagy más helyen szaporítsák fel a faj egyedeit, hogy megmeneküljön a kihalástól. Ám a zoológus tudása nagyon hasznos a gazdaság számára is.

Zoológusi végzettséggel számos területen lehet elhelyezkedni, például kutatólaboratóriumokban, a gyógyszeripar számos ágában, az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó ágazatokban. A Jooble oldalán az Győr állás részen most is találhat ilyen állásokat az, aki épp munkát keres.

Képzések jövőbeli zoológusoknak

Akit érdekel a biológia, és kifejezetten állattant szeretne tanulni, annak felsőfokú diplomát kell szereznie egy olyan egyetemen, amely ilyen szakirányt hirdet. A felvételizőknek minden évben előzetesen tájékozódniuk kell a felvi.hu oldalon, hogy melyik egyetem milyen követelményekkel hirdet meg biológusi vagy kifejezetten zoológusi, kutató zoológusi szakot.

A budapesti ELTE-TTK, a pécsi PTE-TTK, a szegedi SZTE-TTIK vagy a debreceni DE-TTK karokon magas szintű biológusi képzés folyik, és az alapszak megszerzése után több irányba is lehet szakosodni.

Jó hír a zoológia iránt érdeklődőknek, hogy az Állatorvostudományi Egyetem 2023-tól egy igazán különleges szakot, egy európai szinten is egyedülálló képzést indított: egy osztatlan képzésű, 10 féléves, kutató zoológusi diplomát adó mesterszakot.

A tanulmányok angol nyelven folynak, és várhatóan egész Európából, sőt, az európai kontinensen is túlról fognak érkezni hallgatók, ahol kis csoportokban, neves oktatókkal és kutatókkal folyik a képzés. Nemcsak az állattani ismereteket lehet elsajátítani, hanem a kutatómunkához szükséges informatikai, sőt, üzleti tudást is.

kutató

Kép forrása: Pexels.com

Az állattanon belül is sokféle területen mélyülhetnek el a hallgatók. Tanulhatnak járványtant, vírustant, sőt, egzotikus állatok gyógyítását is. Az oktatók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a diákok gyakorlati tudást is szerezzenek, ezért a diplomamunka elkészítéséhez választhatnak egy hazai vagy külföldi kutatóintézetet, vagy éppen egy gyógyszeripari céget, együttműködhetnek az állatkertekkel, környezetvédelmi szervezetekkel, nemzeti parkokkal.

Az ilyen tapasztalatok megalapozzák a későbbi munkavállaló lehetőségeit, hiszen a munkaadók nem pusztán egy elméleti szakembert kapnak, hanem olyan jól képzett munkaerőt, akinek máris van tapasztalata – még ha nem is sok.

A friss diplomásoknál ugyanis gyakran jelent problémát az elhelyezkedésnél, hogy a munkaadók előnyben részesítik azt, akinek van már gyakorlati ismerete is, tudja, milyen csapatban dolgozni, és néhány gyakorlati adminisztratív, prezentációs vagy egyéb tudást is fel tud mutatni.

Elhelyezkedés: topmenedzseri és kutatói állások, gyakorlati munkák

Egy zoológusi végzettséggel sokkal több területen lehet elhelyezkedni, mint sokan gondolnák. A legtöbben arra gondolnak, hogy állattani ismeretekkel csak állatkertben vagy nemzetközi kutatóprojektekben lehet munkát találni. A Jooble tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ennél jóval több lehetőség áll az álláskeresők előtt.

Néhány munkakör, amelyhez a zoológusi végzettség kifejezetten előny: gyógyszeripari kutató, kutató biológus, élelmiszer-mikrobiológus, talajmikrobiológus, tájökológus, környezetvédelmi munkakörök, környezetvédelmi tanulmányokat készítő munkakörök, biometrikus…

De olyan cégek is keresnek zoológust, akik például kártevőirtással foglalkoznak. A Jooble állás Kaposvár oldalán most érdemes körülnézni.

Fizetések: állati jó?

A fizetések rendkívül tág határok között mozoghatnak attól függően, hogy egy zoológus kutatással foglalkozik-e (és ha igen, melyik kutatócégnél vagy kutatólaboratóriumban), vagy gyakorlati munkát végez, illetve topmenedzseri pozícióban van-e. További lehetőség, hogy a friss diplomás az oktatásban helyezkedik el, és a megszerzett tudást megosztja a jövő zoológusaival.

Az üzleti érdekeltségű cégek jól megfizetik a különleges tudást. A már említett Állatorvosi Egyetemen zajló képzés például nemcsak tudományos kutatásra tanítja meg a jövő zoológusait, de üzleti menedzsmentre is, így topmenedzseri feladatokra is felkészíti a diákokat.

Ilyen tudással felvértezve a diplomások kimagasló fizetésekre számíthatnak a munkapiacon. Ám a felméréseket, környezetvédelmi tanulmányokat vagy éppen a talajkutatásokat végző zoológusi végzettségű dolgozók sem panaszkodhatnak. És hogy néz ki mindez a munkaadók oldaláról?

A Jooble platformján a munkaadók is szinte mindig megtalálják a számukra ideális jelöltet, mivel a nagy adatbázisnak köszönhetően számos érdeklődő közül választhatnak. A meghirdetett állásra jelentkezőktől azonnal értesítést és értékes visszajelzéseket kapnak, ami megkönnyíti a megfelelő pályázó kiválasztását.

Képek forrása: Unsplash.com / Szerző: K. Mitch Hodge; Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tudomány

Comments are closed.