zöldike

A zöldike (Chloris chloris), mely nevét zöldes tollazatáról kapta, Magyarország egyik leggyakoribb pintyféléje. Európa mérsékelt és mediterrán övében, valamint Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában egyaránt elterjedt, az északi populációk egy része, hazánkban telel.

Többnyire állandó madarunk, télen időnként kóborol, ilyenkor gyakori vendég a madáretetőkön, más magevő madarak és pintyfélék társaságában. A nagy kiterjedésű, zárt erdők és a magasabb hegyek kivételével az ország egész területén megfigyelhetjük.

A fészkeléshez a fenyveseket, elegyes erdőket, ligeterdőket részesíti előnyben, de gyakran fészkel kertekben és parkokban is.

A zöldike hangja:

A zöldike táplálékát a gyommagvak és az olajos termések jelentik, a fiókák étrendje ennél változatosabb, a magvak mellett, hernyókkal és ormányosbogarakkal is etetik őket a szülők.

Átlagos testhossza 15 cm, testtömege 80-100 gramm, míg szárnyfesztávolsága 24-28 cm. Csőre a magevőkre jellemzően kúpos csőr, mely halvány hússzínű.

zöldike

Zöldike hím / Kép forrása: Pixabay.com

A hím és a tojó színe kissé eltér, utóbbi tollazata tompább, szürkébb árnyalatú, míg a hím élénkzöld színben pompázik. Közös jellemzőjük az élénksárga szárnytükör és farktő.

zöldike

Zöldike tojó / Kép forrása: Pixabay.com

Évente két alkalommal költ, az első fészekalj április végén, május elején válik teljessé, míg második költése július végéig, esetenként augusztus elejéig is elhúzódhat. Fészkét gyökerekből, fűszálakból, mohából építi, a fészek belsejét apró tollakkal, pihékkel béleli.

A tojó egymást követő napokon rakja le tojásait, és csak a teljes, általában 5-6 tojásból álló fészekaljon kezd kotlani. A kotlás ideje alatt a hím eteti párját és énekével őrzi a revírt.

A fiókák 13-14 nap után kelnek ki, a biztonságot jelentő fészket 11-14 napos korukban hagyják el. Ezt követően még nem tudnak tökéletesen repülni, a szülők a bokrokon, talajon etetik őket.

A zöldike Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.