zöld küllő

A zöld küllő (Picus viridis), mely zöld színével jelentősen eltér a többi hazánkban honos harkályfélétől, egész Európában, Északnyugat-Afrikában, és Délnyugat-Ázsiában elterjedt. Állandó madarunk, de télen kóborolhat.

Sík és hegyvidéken egyaránt találkozhatunk vele, főleg a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket kedveli, a zárt állományokat azonban elkerüli. Állományának csökkenését, segíthetjük az idős fák meghagyásával.

A zöld küllő testhossza 32 cm, testtömege 180-200 gramm, míg szárnyfesztávolsága 41 cm. A hím és a tojó nagyon hasonlít egymáshoz, a tojót legegyszerűbben fekete „bajszáról” ismerhetjük fel. A kifejlett madarak tollazata a háton zöldes-sárgás színű, hasuk és begyük világos, fejük teteje piros.

zöld küllő

Kép forrása: Pixabay.com

A fiatal madarak arc-, torok- és begytollazata sávozott. A zöld küllő hangja messzire csengő, éles, csökkenő hangmagasságú kacagás. Röpte surrogó, erősen hullámvonalas.  A zöld küllő fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja.

Gyakori, hogy a talajon keresgél, azonban nem könnyű észrevenni, mivel, ha veszélyt észlel, gyakran a fa törzse mögé bújik, a törzs másik oldalán keresgél és eközben pillanatokra oldalt kipillantva tartja szemmel környezetét.

A zöld küllő hangja:

Odúban költ, évente egy fészekaljat nevel fel, mely általában 5-7 tojásból áll. A 15-16 napig tartó kotlás csak az utolsó tojás lerakása után kezdődik meg. A fiókák 20-22 napig tartózkodnak az odúban. A kirepülést követően nagyjából két hétig a szülők még etetik a fiókákat, ezután a család szétszóródik.

Az „Év madara 2022 – Sokszínű természet” szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így 1997 és 1998 után, amikor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a hazánkban élő többi harkályfajjal együtt „Az év madarává” választotta, ismét megszerezte ezt a kitüntető címet. A zöld küllő hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.