vörös vércse

A vörös vércse (Falco tinnunculus) Eurázsiában és Afrikában a sivatagok, esőerdők és zárt erdők kivételével szinte mindenhol előfordul, elterjedési területén összesen 12 alfaja él. Egyre jelentősebb számban telepszik meg településeken is, előfordul, hogy Budapest belvárosában is költ.

A hazai állomány nagy része vonuló, a telet tőlünk délre tölti, ugyanakkor északi madarak, valamint az idősebb példányok nálunk telelnek át. Rágcsálókat, főként mezei pockot zsákmányol, de nyáron sáskát, szöcskét és más rovart is eszik. Alkalmanként gyíkokat és madarakat is fog.

Rendkívül jól mozog a levegőben, gyakori, hogy egy helyben lebeg (szitál) zsákmányt kémlelve. Zsákmányát általában sebes zuhanás után, a földön ejti el. A kifejlett vörös vércse testhossza 32-35 cm, szárnyfesztávolsága 71-80 cm, a hím testtömege 156-213 gramm, a tojóé 193-252 gramm.

A hím hátoldala gesztenye-vörös árnyalatú, sötét cseppfoltokkal, hasoldala sárgás, elszórt fekete pettyekkel, feje és farka hamuszürke, a farok vége fekete.  A tojó háta és farka rozsdabarna, sötét keresztsávokkal, hasa olyan, mint a hímé, farka végén fekete keresztszalag látható.

Saját fészket nem épít, Magyarországon legtöbbször  mezőgazdasági területekhez tartozó fasorokban, elhagyott dolmányos varjú vagy szarkafészekben, gyakran laza kolóniákat alkotva költ. Mezőgazdasági területeken magasabb fákra, városokban tornyokra, magas épületekre kihelyezett költőládákkal segíthető megtelepedése.

Fészekalja 3-8 tojásból áll, fiókái 28-30 nap múlva kelnek ki, a tojásokon nagyrészt a tojó ül. A táplálékot a hím hordja, miközben a tojó védi és eteti a fiatal madarakat. A fészket nagyjából 4-4,5 hetes korukban hagyják el, jól repülni 5 hetes koruktól tudnak.

A fiatal madarak ezt követően követik anyjukat a mezőre, ahol néhány hétig még tanítja őket a zsákmányszerzés fortélyaira.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1992-ben „Az év madarává” választotta, a Belgium hivatalos madara címmel is rendelkező vörös vércsét. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.