akita inu

Az akita inu végtelenül hűséges, és hatalmas szeretetével óvja, védelmezi gazdáját. Céltudatos, büszke kutya, aki hajlamos az akaratos, önfejű viselkedésre. Rendkívüli lojalitásával viszont azonnal belopja magát családja szívébe.

A büszkeséget sugárzó, öntudatos eb

A Grandopet.hu akita inu fajtaleírása alapján bemutatjuk az igazán szeretetreméltó, hűséges kutyafajtát, aki határozott és céltudatos, ezért inkább tapasztalt gazdit igényel. Empátiára és sok-sok törődésre van szüksége, a magányt nem kedveli, ugyanakkor nagyobb társaságban sem érzi komfortosan magát. Hűségét és kedvességét gazdájának tartogatja, és szívesen elkíséri bárhová.

A legismertebb akita, Hachiko, aki gazdáját minden reggel a pályaudvaron várta, még halálát követően is 10 éven át, életének egész hátralévő részében. Ez is azt bizonyítja, hogy példaértékű a hűsége és a szeretete ennek a kutyafajtának.

Nyugodt természetű, kicsit magának való jellem, a gyerekeket és idegeneket nem kedveli, más állatokat pedig könnyen prédaként kezel. Ennek ellenére a családba tartozó személyeket elfogadja, de a legtöbb figyelemmel mindig a gazdáját fogja kitüntetni.

A zajos, tömeges összejöveteleken nem érzi jól magát, inkább a nyugalmat és csendet keresi. Ettől függetlenül igényli a társaságot, de beéri egyetlen kitüntetett személlyel.

Az akita inu külső jellegzetességei

Izmos és erős testfelépítésű, magabiztos, tekintélyt sugárzó megjelenésű. Büszke jellemét igazolja széles, redőzött homloka, illetve jellegzetes, háromszög alakú fülei. További ismertetőjegye a visszakanyarodó farok, melyet a hátán visel. Szőrzete erős, tömött, a sűrű aljszőrzet révén ellenálló, és jól tűri az időjárás szeszélyeit.

Bundája leggyakrabban szürke, illetve szezámszínű, de bármilyen árnyalatban előfordulhat, egyetlen kikötés azonban, hogy az “urachiro” jelen legyen. Ez pedig az arcán, a fangon, az állkapocs alsó területén, a nyakán, a hasán, a farok részén, és a végtagjai belső felén jelen lévő fehér szőrzet.

Eredetét tekintve kétféle vonal is ismertté vált, a japán és az amerikai akita. Tulajdonképpen hasonlóak, az egyik jellemző különbség, hogy az amerikai esetében a fekete maszk és a sötétebb árnyalatok is fellelhetők. A színcsoportok és kombinációk tekintetében nincsenek szigorú szabályok.

Kinek javasolt kutyatípus?

Mivel az akita nagyon erős jellem és kissé önfejű is, mindenképpen határozott, tapasztalt gazdit igényel. Törődésre, empátiára, türelemre lesz szükség a nevelése során. A bőséges odaadást azonban meghálálja, és végtelen hűségével, szeretetével ajándékozza meg a számára fontos személyt.

Az értelmetlen feladatokat nem hajlandó teljesíteni, ahogyan az igazságtalanság sem megengedett nála. Nem tűri az efféle követelményeket az öntudatos kutyus.

A legideálisabb, ha bent is és kint is egyaránt biztosított számára a szabad mozgás. Igényli, hogy a gazdája közelében lehessen, emellett szereti a hosszabb sétákat is.

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.