parlagi sas

A világon először a Körös-Maros Nemzeti Parkban, azon belül is a Dévaványai-Ecsegi pusztákon nevelt fel sikeresen egyszerre négy fiókát egy parlagi saspár. Mostanra mind a négy fióka kirepült a fészekből.

A népes szaporulatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen végzett, szokásos nyár eleji parlagi sas gyűrűzéskor fedezték fel a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai.

Az ellenőrzés során, kiderült, hogy az egyik fészekben négy azonos korú, egészséges, szépen fejlett fióka üldögélt. A gyűrűzésre kijelölt fészkek közül ezt az egyet nem tudták megközelíteni, mert egy kiszáradt ágon van.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai június 21-én egy emelődarus kocsival visszatértek, így mind a négy fiókát kivették a fészekből és lehozták a földre.

Felvették különböző méreteiket, tollmintát vettek tőlük, lábaikra pedig egyedi azonosítást biztosító ún. ornitológiai és színes gyűrűt is helyeztek. Örömmel állapították meg, hogy mind a négy fióka teljesen egészséges.

Eddig sem Magyarországon, sem a világ más táján egyetlen parlagi saspárnak sem sikerült felnevelnie négy fiókát. Arra már volt példa, hogy négy tojást raktak, illetve, hogy ki is keltek a madarak, de sajnos fiókapusztulás következett be. Nagy volt tehát az izgalom, hogy ennek a párnak vajon sikerül-e majd.

A gyűrűzést követően minden héten spektívvel és távcsővel ellenőrizték a fészket és környékét. Szerencsére semmilyen negatív eseményt nem tapasztaltak, nem volt sem kiesett, sem elpusztult fióka. Július közepén aztán találtak egy fiókát a földön.

Mivel teljesen egészséges volt, ezért feltették egy magasabb faágra, ahol biztonságban volt, majd egy-két napon belül már el is repült. A következő ellenőrzésnél újabb fióka kirepülését regisztrálták, végül július utolsó napjaiban már üres volt a fészek.

Két fiókát a fészek mellett találtak, kettő pedig már eltávolodott onnan. Megállapították, hogy sem fiókapusztulás, sem sérülés nem következett be, mind a négy fióka egészségesen kirepült a fészekből.

Bebizonyosodott tehát, amiben néhány héttel ezelőtt még csak reménykedni lehetett: megszületett a világrekord!

Kép forrása: KMNP.hu / Szegedi Fruzsina

Forrás: KMNP.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.