vándorsólyom

A vándorsólyom (Falco peregrinus) kozmopolita madárfaj, amely Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában valamint Ausztráliában is megtalálható.  Az északi állományai vonulnak, a délebbiek állandóan a költőhelyük közelében maradnak, a fiatalok kóborolnak. Magyarországon egyre gyakoribb téli vendég és átvonuló.

Hazai állománya a 60-as években összeomlott, 1997-ben költött csak újra a Pilisben. Azóta szerencsére növekedésnek indult a költőpárok száma középhegységeink sziklafalain és felhagyott kőbányáiban. Nyugat-Európában részben urbanizálódott és városi környezetben is költ, hazánkban is megfigyelhetők tornyokon éjszakázó példányok.

A vándorsólyom testhossza 34–58 cm, szárnyfesztávolsága 74–120 cm, a hímek testtömege 424–750 gramm, a tojóké 910–1 500 gramm. A tojó és a hím tollruhája hasonló színezetű. A kifejlett példányok tollazata a hátoldalon sötét palaszürke, a hasoldalon hófehér alapon, sorokba rendeződött fekete, csepp alapú pettyekkel díszített.

A faj jellegzetesség a fekete sapka és a széles, fekete, jól körülrajzolt barkó, pofája két oldalán. A felsőtesten sötétbarna alapszínű fiatal egyedeken is jól látható ez, csak a színe barna. A fiatal madarak hasi tollazatának alapszíne halvány sárgásbarna, hosszúkás sötétbarna szárfoltozással.

A vándorsólyom hihetetlen gyorsasága közismertnek számít. Nagy magasságból zuhanórepüléssel közelíti meg prédáját, melyet legtöbb esetben már a levegőben elkap vagy pedig egy erős rúgással leterít a földre. Zuhanás közben 320 km/órás sebességet is elérheti. Tápláléka szinte kizárólag madarakból, főként galambokból áll.

A vándorsólyom leggyakrabban sziklapárkányokon fészkel, saját fészket nem épít, azonban időnként elfoglal elhagyott fészkeket. Fészekalja 2-5 tojásból áll, a fiókák 28-29 nap elteltével kelnek ki, és 6-7 hetes korukra érik el az a fejlettséget, hogy elhagyják a fészket. A fiatal madarak eleinte még nem tudnak magukról gondoskodni, szüleiktől sajátítják el a vadászat fortélyait.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2018-ban az „év madarának” választotta a világ leggyorsabb madarának számító vándorsólymot. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Hari K Patibanda / Licence: CC BY 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.