májtisztítás

A májtisztító kúrák által a szervezetünket igyekszünk megszabadítani a méreganyagoktól, ezzel támogatva az egészséges működését. Valójában ez az elmélet nem rendelkezik tudományos alátámasztással, ezért joggal válik kérdésessé a tisztítókúra hatásossága.

Milyen tünetek figyelmeztetnek a máj túlterheltségére?

A máj feladata, hogy megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól, emellett közreműködik az emésztés elősegítésében az epetermelés révén. Létfontosságú szervünk túlterheltségére, esetleges megbetegedéseire érdemes már a kezdetekkor odafigyelni. Ilyen esetekben a méregtelenítő funkciók csupán mérsékelten működnek.

Az olyan panaszok észlelésekor, mint például ödéma, sárgaság, viszketés, érelváltozások, hasmenés, fáradékonyság, fontos szakorvosi kivizsgálást kérni! A CMC Déli Klinika májambulancia-szolgáltatásának keretében a májbetegségek korszerű diagnosztizálása és kezelése zajlik.

Fontos tisztázni, hogy a májtisztító kúrák veszélyesek lehetnek, és semmiképp sem helyettesítik az orvosi kivizsgálást, és a terápiát! Sok esetben még hátráltatják is a diagnózis felállítását, mivel a tisztítókúrákkal elbagatellizálják a valódi problémát, és késleltetik a megfelelő vizsgálatokat.

Miért lehet veszélyes a májtisztítás?

Ezeknek a „tisztító”, „méregtelenítő” étrendeknek a java nem biztosít változatos, kiegyensúlyozott tápanyag-ellátottságot. Emiatt hiánybetegségek is felléphetnek. Különösen ártalmas várandósok, cukorbetegek, gyerekek esetében!

Az eljárásoknak a lényege, hogy olyan készítményeket alkalmaznak, melyek „megtisztítják” a májat a méreganyagoktól. Szintén gyakori a beöntés általi hashajtás, és a dzsúz-diéta.

Az orvostudomány aktuális állása szerint nem rendelkezünk tudományos megalapozottsággal annak terén, hogy egy egészséges májban felhalmozódnának ártalmas méreganyagok, ennek következtében pedig károsodnának a máj funkciói.

A vegyi anyagokkal való folyamatos, hosszú távú kitettség azonban kiválthat májkárosodást. Szintén ismeretes, hogy a májkárosító anyagok közvetlenül okozhatnak károkat a májsejtekben, sőt azok pusztulását is előidézhetik. Más esetben olyan szinten megterhelik a májat, hogy egy idő után szerkezeti torzulás alakulhat ki.

Szükséges-e májtisztítás?

Egy egészséges, megfelelően funkcionáló máj esetén semmi szükség „tisztításra”. Rendellenesen működő, túlterhelt májnál pedig az okok felderítése, a betegségek mielőbbi feltárása javasolt! Emellett természetesen egy speciális étrend is indokolttá válhat, melyhez szakorvosi, és dietetikusi tanácsadás során kaphatunk tájékoztatást.

Fontos tehát óvakodni az időszakosan népszerű hóbortoktól, és helyette egy egészségesebb életmódra, illetve megelőzésre törekedni! Például alkoholfogyasztás korlátozása, a felesleges gyógyszerszedés kerülése, a zöldségek, gyümölcsök alapos megmosása.

A korai felismerés növeli a gyógyulás esélyét, figyeljünk oda testünk jelzéseire, probléma észlelésekor forduljunk orvoshoz!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.