vadgerle

A vadgerle (Streptopelia turtur) szinte egész Európában, Afrika északi részén, valamint Közép- és Elő-Ázsiában gyakori madár. Magyarországon mindenütt elterjedt, a legkisebb galambfélénk. Vonuló, a telet a Szaharán túl, Afrikában vészeli át, hazánkban a májustól szeptemberig tartó időszakban figyelhető meg.

Leggyakrabban fasorokban, ligetekben, erdőszéleken telepszik meg, a zárt erdőket kerüli. Régebben városi parkokban, falvakban is költött, de a múlt század ’30-as éveiben megjelenő és terjeszkedő balkáni gerle kiszorította onnan.

A kifejlett vadgerle testhossza 26-28 cm, szárnyfesztávolsága 47-53 cm, testtömege 100-180 gramm. Szeme pirosan szegélyezett, tollazata felül sötétebb, mint alul. A nyak mindkét oldalát fekete-fehér csíkozású minta díszíti.

A vadgerle hangja:

Szárnyfedő tollai feketés árnyalatúak, széles, rozsdavörös szegéllyel. Melle enyhén borvörös, a szárny és a test alsó része világosszürke. Farka hosszú és fekete, a végén keskeny, fehér szegéllyel. Hangja rendkívül jellegzetes, azonnal elárulja jelenlétét.

Magevő madár, táplálékát a parlagokon, mezőgazdasági területeken, nagyrészt tarlókon szerzi. Évente két alkalommal költ, fészekalja két tojásból áll. A fészket a tojó építi, oly módon segédkezik, hogy fészekanyagot hord a készülő fészekhez.

A 13-16 napig tartó kotlás során a tojó és a hím felváltva ül a tojásokon. A tojásból kikelő fiókákat a tojó begytejjel, majd pedig a begyében előemésztett magvakkal eteti. A fiatal madarak 20 nap elteltével repülnek ki.

A vadgerle Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: bkaree1 / Licence: CC BY 2.0

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.