üzleti weblapok

Ha vállalkozóként saját üzleti weboldalt szeretnél indítani, akkor már azelőtt számos tényezőt kell figyelembe venned, mielőtt belekezdenél a szimpatikus fejlesztői csapat megkeresésébe. Sokszor a témában jártasak számára is nehéz összegyűjteni a weblappal szemben támasztott összes igényt, laikusként ez még egy fokkal nagyobb kihívást jelenthet.

Épp ezért írodott ez a bejegyzés is. Segítségével megismerhetsz néhány olyan elemet, funkciót, tulajdonságot, melyekkel egy modern weblapnak rendelkeznie kell. Vágjunk is bele!

Reszponzivitás, mobilbarát felépítés: Manapság már mindenkinek ott a zsebében a mobil, táskájában a tablet. Általánosságban elmondható, hogy többet használjuk az internetet mobil eszközeinkről, mint asztali gépekről, így kiemelten fontos, hogy a lehető legtöbb eszközön hibamentesen, könnyen használható változatban jelenjen meg weblapunk.

Logikusan felépített oldaltérkép: Látogatói és keresőoptimalizálási szempontból sem mindegy, hogy az egyes oldalak milyen úton érhetőek el. A legfontosabb aloldalainkat könnyen elérhetővé kell tennünk, valamint a látogatót igyekeznünk kell a számunkra fontos konverziós cél felé terelni, továbbá biztosítanunk kell az átjárhatóságot az egyes oldalak közt.

Egyedi design: Manapság már számos oldalépítő bővítmény áll rendelkezésünkre, melyekkel egyszerűsíthető a weboldalak elkészítése, így egyre alapvetőbb elvárás az, hogy a fejlesztők ne egy sablon megjelenést biztosítsanak számodra.

Gyors oldalbetöltés: Szintén egy olyan tényező melyet a keresőmotorok és a látogatók is kiemelten kezelnek. SEO szempontból alapvető a sebességgel kapcsolatos irányelveknek való megfelelés. Felhasználói szempontból pedig egyértelmű, hogy a kisebb várakozással járó weboldal jobb élményt nyújt.

Kezelőfelület, vezérlőpult: A WordPress és hasonló tartalomkezelő rendszerek elterjedésével megszűnt a fejlesztőktől való függőség. Ma már programozói tudás nélkül is könnyedén elvégezhetőek az olyan feladatok, mint a bejegyzések, médiafájlok feltöltése, vagy a felhasználói fiókok kezelése.

Biztonságosság: Számos funkcióval vértezhető fel egy weblap annak érdekében hogy megnehezítsék a rosszakarók dolgát. Ilyen többek közt az SSL tanúsítvány megléte, a Google Captcha alkalmazása, a kétfaktoros hitelesítés bekapcsolása, vagy a biztonsági mentések rendszeresítése.

Jogi nyilatkozatok: Nem a fejlesztők dolga, hogy ezeket elkészítsék számodra, de kihagyhatatlan eleme egy weboldalnak az olyan jogi dokumentumok megléte, mint az adatvédelmi tájékoztató. Ha értékesítesz is a honlapodon keresztül, akkor emellett legalább egy ÁSZF-re is szükséged lesz.

Alapvető SEO beállítások: A SEO azon kategóriáját, mely a weboldalak kvázi infrastrukturális fejlesztését foglalja magában, technikai SEO-nak nevezzük. Ez az a tevékenységi kör amit a fejlesztőkre bízhatsz. Ide olyan feladatok tartoznak, mint a kódbázis tömörítése, a cache beállítása, vagy a médiafájlok optimalizálása.

Analitikai eszközök: Ha nem mérjük az oldalon zajló eseményeket, akkor nehéz lesz megállapítanunk a weboldalunk hatékonyságát. Ma már néhány kattintással telepíthető az egyébként ingyenes Google Analytics, vagy a Google Search Console, melyekkel rengeteg információhoz férhetsz hozzá, úgy hogy a honlap fejlesztés költségeit nem növeled egy újabb eszköz havidíjával.

A cikkben felsoroltak csak általános iránymutatások. Minden weboldal más, természetesen eltérő igényekkel kell számolni minden fejlesztési projekt esetében, de a fentebb felsoroltak azt hiszem ma már teljesen elvárhatóak egy fejlesztői csapattól. Ha weboldal fejlesztésbe kezdenél, akkor remélem hasznodra volt a fenti lista.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.