üstökösréce

Az üstökösréce (Netta rufina) Eurázsia mérsékelt övi területein előforduló madárfaj, Magyarországon a természetes, jó állapotú vizetek és kiterjedt halastavakat részesíti előnyben. A 80-as évekig csak kóborló példányait figyelték meg az országban, költőfajként ezután jelent meg.

Hazánkban legnagyobb számban vonuláskor találkozhatunk vele, de lényegében egész évben megfigyelhető. A telet főként a Földközi-tenger mentén vészeli át, valamint tradicionális telelőhelye a Boden-tó is.

Európai állománya stabilnak mondható, egyes helyeken megtelepszik, míg bizonyos helyeken megritkult. Táplálkozási szokásai alapján az üstökösréce átmenetet jelent az úszó és a bukórécék között. Nagyrészt növényi eredeti táplálékot fogyaszt, ugyanakkor rovarokat, csigákat és ikrát is eszik.

A kifejlett üstökösréce testhossza 53-57 cm, szárnyfesztávolsága 84-88 cm, testtömege 900-1400 gramm. A hím élénkpiros csőre, rozsdavörös, kissé búbos feje, és fekete begye igen feltűnővé teszi az üstökösrécét. A tojó tejeskávészínű, mintázatlan tollazata és világos pofája is jelentősen eltér a legtöbb récefaj tojójától.

Fészkét a nyílt víz és a növényzet határán építi, fészekalja többnyire 6-12 tojásból áll. A faj érdekessége, hogy egy-egy tojást, más récefélék fészkében is elhelyez, így ha megsemmisül saját fészekalja, akkor is van rá esély, hogy néhány utódja felcseperedjen.

A fiókák 26-28 nap kotlást követően kelnek ki a tojásokból. A fiatal madarakról más récefélékhez hasonlóan gondoskodik, azaz melegíti, védelmezi és vezeti őket. Az üstökösréce Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Ferto-hansag.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.