túzok

A túzok (Otis tarda) az eurázsiai sztyeppzóna nyílt, füves területeinek ritka, de jellegzetes külsejű madara. Elterjedési területén belül felaprózódott, elszigetelt állományai jöttek létre. Eredeti élőhelyét a füves puszták jelentették, de az extenzíven művelt mezőgazdasági területekhez megtanult alkalmazkodni.

Világszerte veszélyeztetett fajnak számít, emiatt a hazai állomány megőrzése a faj egésze szempontjából is rendkívül fontos feladat. A magyarországi állomány az 1980-as években jelentősen megfogyatkozott, viszont a célzott védelmi intézkedéseknek hála stabilizálódott.

A túzok hatalmas termetű és nagyon szép megjelenésű madár, a kakasok akár a 16 kilogrammos testtömeget is elérhetik, a tyúkok szerényebb méretűek. Tollazata szürkésbarna színű piszkosfehér mellrésszel. A kakas jellegzetessége a torok két oldalán, az alsó csőrkáva tövénél található, foszlott fehér dísztollszálakból álló bajusz.

Háta vöröses árnyalatú barnássárga, fekete és világos harántsávokkal, hogy az éppen költő madarat ne fedezzék fel a ragadozók, hasa fehér, melltájéka világosbarna. Amikor násztollazatot ölt, nyakpajzsa is van.

Állati és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt, magvak, levelek, ízeltlábúak és kisemlősök is megtalálhatók étrendjében. Télen gyakran megfigyelhető őzek társaságában, ilyenkor a hó alól kikapart repcét, lucernát eszi. Fiókái eleinte rovarokkal táplálkoznak, később egyre jelentősebbé válik zöldfogyasztásuk is.

A túzok, későn, 4-6 éves korában válik ivaréretté, a párok a rendkívül látványos tavaszi dürgés során alakulnak ki. Poligám madár, ennek oka abban rejlik, hogy az elmúlt évszázadokban a kakasok jelentőség részét lőtték ki.

Rendkívül egyszerű fészket készít, 1-3 tojását egy talajmélyedésbe rakja, mely rendszerint a gyep és a mezőgazdasági terület határán található. A fészekalj megsemmisülése esetén megpróbálkozhat pótköltéssel. Fészekhagyó fiókái 25-28 nap alatt kelnek ki a tojásokból. Eleinte a tyúk segíti őket a táplálkozásban, később már önállóan keresnek élelmet.

A túzok a Körös-Maros Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállata is, amit az egyesület 1986-ban és 2014-ben „Az év madarává” választott. Magyarországon fokozottan védett természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andrej Chudý / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.