tövisszúró gébics

A tövisszúró gébics (Lanius collurio) egész Európában költ, Ázsiában Szibériáig húzódik elterjedési területe. Magyarországon a zárt erdők kivételével szinte mindenhol találkozhatunk vele. Előnyben részesíti a bokrokkal tarkított tisztásokat, mivel itt megfelelő mennyiségű táplálékot, valamint les- és fészkelőhelyet is talál.

Jellegzetes megjelenésű, igen dekoratív tollazatú vártamadár, melyet kampós csőre miatt, akár kistermetű ragadozónak is nézhetnénk. Neve onnan ered, hogy zsákmányát gyakran a bokrok töviseire felszúrva raktározza el. Vonuló, a telet Afrikában, a Szaharán túl vészeli át.

Táplálékának nagy részét a különféle rovarok teszik ki, kisebb számban rágcsálókat, madárfiókákat és gyíkokat is fogyaszt. A kifejlett tövisszúró gébics testhossza 17 cm, szárnyfesztávolsága 24-27 cm, testtömege 25-35 gramm. A hím és a tojó tollazata eltérő, utóbbi egyszerűbb.

A hímet hamuszürke fejtetőjéről, a szemén áthúzódó széles fekete csíkról és gesztenyebarna hátáról azonosíthatjuk be legegyszerűbben. Évente egyszer költ, de annak sikertelensége esetén pótköltéssel is próbálkozhat.

A költőhelyre az esetek többségében a hímek érkeznek először, ilyenkor megfigyelhetjük a hím jellegzetes nászviselkedését, mely során megnyúlt testtel tetszeleg a tojó előtt, ha pedig az odébb repül, azonnal követi és a szomszéd bokron folytatja az udvarlást.

Ilyenkor hallatja viszonylag halk, nagyon sok utánzással tarkított énekét is. A fészek helyét a hím választja ki, fészekanyagot, melyet a tojó épít be a fészekbe, mindketten hordanak. A bokorra épített fészek növényi szálakból és finom gyökerekből áll.

Fészekalja többnyire 5-7 tojásból áll, a tojásokon a 14-16 napig tartó kotlás során a tojó egyedül ül, miközben a hím eteti. A kotlást az utolsó tojás lerakása után kezdi meg. A fiókákat mindkét szülő eteti.

A fészket már 14 napos korukban elhagyják, ilyenkor még gyengén repülnek és a sűrű bokrok között rejtőzködnek. A szülők igen harciasan védelmezik a fiatal madarakat, ha veszélyt észlelnek.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2006-ban „Az év madarává” választotta. A tövisszúró gébics Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Radovan Václav / Licence: CC BY-NC 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.