törpegém

A törpegém, vagy pocgém (Ixobrychus minutus) Eurázsia nyugati részén költ, a trópusi Afrikában egy nem vonuló alfaja fordul elő. Magyarország egész területén gyakori, azonban rejtőzködő életmódja miatt, kevesen ismerik.

Sokszor csak akkor lehet megpillantani, amikor elrepül a lakóhelyéül szolgáló nád fölött. Tökélyre vitte az álcázást, a bölömbikához hasonló módon bújik meg a nádban, ha veszélyt érez csőrét az ég felé emeli és mozdulatlanná válik.

Vonuló, gyakori, hogy későn, csak májusban érkezik költőhelyére, szeptemberben pedig már el is vonul afrikai telelőterületeire. Nyugat-Európában állománya csökkenő tendenciát mutat, főként a kisebb nádasok felszámolása, és a vízhez kötődő szabadidő-tevékenységek térhódítása miatt.

A kifejlett törpegém testhossza 33-38 cm, szárnyfesztávolsága, 52-58 cm, testtömege 120-150 gramm, hazánk legkisebb gémféléje. Hímje feltűnő fekete-fehér/krémszínű, hasa világos, szürkés csíkokkal, feje teteje és háta sötét.

törpegém

Kép forrása: Flickr / Szerző: Thomas Landgren / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A tojó jóval tompább színezetű, barnásabb, hasát pedig markánsabb csíkozás díszíti. A fiatal egyedek inkább a tojóhoz hasonló rejtőszínűek, ám a hátuk is csíkos. A törpegém a nádasokhoz kötődik, ugyanakkor akár egészen kis foltokban is költhet. Csatornák mentén, horgásztavakon, sőt strandok közelében is előfordul.

A párok elkülönülnek, nem alkotnak telepet, de előfordul, hogy más gémfélék fészekalapjait használva építik meg nádszálakból és nádlevelekből álló, csésze alakú fészküket. Évente egyszer költ, fészekalja jellemzően 5-7 tojásból áll, melyeken a 17-19 napig tartó kotlás során mindkét szülő ül.

A fiókákat mindkét szülő gondozza. Főként kishalakkal, kétéltűekkel és ízeltlábúakkal táplálkozik, a fiatal madarakat is ezekkel eteti. Hosszú ujjaival ügyesen kapaszkodik a nádszálakon, hegyes, hosszú csőrét szigonyként használva kapja el zsákmányát.

A törpegém Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Thomas Landgren / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Thomas Landgren / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.