tőkés réce

A tőkés réce (Anas platyrhynchos) Észak-Amerikában és Eurázsia nagy részén elterjedt, kimondottan gyakori és jó alkalmazkodóképességű madárfaj, mely a házi kacsa őse. Szinte minden vizes élőhelyen találkozhatunk vele, a legnagyobb folyóktól a városi parkokban lévő apró tavakig.

A magyarországi állomány jelentős része be nem fagyó vizeinken tölti a telet, sokan érkeznek hozzánk északabbról is. Kemény teleken ugyanakkor nagyon lecsökkenhet a nálunk tartózkodó madarak száma.

Étrendje rendkívül változatos, főként magvakat, növényi hajtásokat fogyaszt jelentős arányban, és szívesen összeszedegeti a kipergett gabonaszemeket is. Kiegészítésként állati eredetű táplálékot is fogyaszt, főként csigákat, férgeket, rovarokat és ezek lárváit.

A tőkés réce testhossza 50-65 cm, szárnyfesztávolsága 81-98 cm, a hím testtömege 850- 1 450 gramm, míg a tojó 750-1 200 gramm. A gácsér csőre zöldessárga, feje fémesen csillogó zöld, nyakán fehér gallér van, melle gesztenyebarna, oldala és hasa világosszürke.

Testének felső része, a nyak tövétől a hát közepéig, valamint a szárnyai külső felülete barnásszürke, a hát közepétől kezdődően kékesfekete, egészen a farokig, melynek oldalsó szegélyét a fehér színű kormánytollak alkotják. A farok közepén 3-4 szál fekete, visszahajló, ún. gácsértollat visel. Szárnyai belső oldalai sárgásfehérek.

tőkés réce

Kép forrása: Pixabay.com

A korábban leírtak csak a hím násztollazatára vonatkoznak, amelyet nagyjából szeptembertől májusig visel. Nyár elején leveti díszes tollait, és a tojóéhoz hasonló, szerényebb ruhát ölt. A tojó tollazata tipikus rejtőszínezet, amely azt a célt szolgálja, hogy a fészkén ülő madarat elrejtse ellenségei szeme elől.

Egész teste barna alapszínű, amelyet szabálytalan alakú fekete pöttyök és foltok tarkítanak. Szárnya a híméhez hasonlóan kívül barnásszürke, belül sárgásfehér. Mindkét nem szárnyának külső részén, fémesen csillogó, kék színű szárnytükör van, melynek két oldalát fehér vonal szegélyezi. Úszóhártyás lábuk egyformán narancssárga.

Évente többnyire egyszer költ,  ha a költés meghiúsul, pótköltésbe kezdhet, valamint másodköltése is előfordulhat. Tavak, folyók, mocsarak, patakok mentén sűrű növényzetben költ, de előfordul, hogy víztől távol fészkel. Városi környezetben épületeken is megpróbálkozik a költéssel.

Pehelytollakkal bélelt fészkét növényi anyagokból építi, fészekalja 9-16 tojásból áll, melyeken gyakran már márciusban kotlani kezd. A fiókák 28 nap elteltével kelnek ki a tojásokból, röpképessé nyolchetes korukban válnak, ezután nagyobb csapatot alkotnak.

A tőkés réce Magyarországon nem élvez védettséget, vadászható faj.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.