madárodú

Ha madárbarát kert kialakítására törekszünk, és azt szeretnénk, hogy a kertben cinege, csuszka, kuvik, vörösbegy, ökörszem vagy más odúlakó madár telepedjen meg, akkor érdemes madárodú kihelyezéséről is gondoskodnunk.

Az odúlakó madarak ugyanis csak akkor fészkelnek a ház körül, ha megfelelő hely áll a rendelkezésükre. A kiskertekben nagyon kevés természetes odú található, de otthon bárki készíthet fészkelő helyet, vagy boltban vásárolhat ilyet.

Tudni kell azonban, hogy a különböző fajoknak más és más méretű odú kell, s nem mindegy az sem, hogy mekkora a berepülő nyílás, valamint milyen magasan, és hová jó elhelyezni a madárházakat.

Mire figyeljünk az odú kihelyezése során?

Az odúk kihelyezésének legjobb időszaka a szeptember-november, mivel így a madarak a kihelyezett odúkat a telelési időszakban éjszakázásra is tudják használni. Ugyanakkor, mivel egyes énekesmadarak akár évente három alkalommal is költenek, akár nyáron sem késő kihelyezni a madárodúkat.

Az odú kihelyezésénél ügyelni kell arra, hogy nyílását ne takarják ágak, illetve két odú kihelyezésekor azok röpnyílása ne nézzen szembe egymással, mivel a kirepülő madarak keresztezhetik egymás útját. Fontos az is, hogy árnyékos, félárnyékos helyre kerüljön, és ne tűzzön rá a nap.

Néhány hasznos tanács madárodú készítéséhez

Bár nagyon sok helyen kapható madárodú, a barkácsoló kedvű madárbarátok otthon is nagyon könnyen elkészíthetik. Készülhet farönkből, ebben az esetben egy kikorhadt, megfelelő méretre vágott fatörzs jó szolgálatot tesz.

A legegyszerűbb és legjobb azonban fenyődeszkából készíteni madárodút, mert megfelelő felületkezelés esetén évekig biztosít kitűnő fészkelési lehetőséget a madaraknak.

Természetesen más anyagokkal is lehet kísérletezni, tanácsos azonban kerülni a faforgácslap és a farostlemez használatát, mert ezek az anyagok a víz hatására hamar tönkremennek. A deszka odúkat kívülről időjárástól védő anyaggal, például lazúr festékkel, vagy lenolajjal lehet kezelni.

A deszka gyalulatlanul is felhasználható, ám ebben az esetben a berepülő nyílást és annak környékét kell megcsiszolni, hogy a szálkás, érdes fa ne koptassa nagyon a madarak tollait, amikor bebújnak az odúba.

Ahogy korábban már utaltunk rá, a különféle madárfajok eltérő odútípusokban költenek, ennek megfelelően A, B, C és D típusú odúkról beszélhetünk. Arról, hogy melyik madárfaj milyen típusú, méretű odút szeret, részletes útmutatás található a https://www.mme.hu/odukihelyezes weboldalon.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MTI Archívum; MME

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.