kutya

A kutya kertben mindig öröm! Kivéve, amikor nem, hű négylábú társaink ugyanis amellett, hogy rengeteg örömet szereznek nekünk, a kertünket nem mindig kímélik.

Nem is várható el, hogy az eb a birtokon óvatos lépésekkel szlalomozzon a növények és ágyások körül, azonban azt sem kell eltűrni, hogy a kert egy csataérre hasonlítson, kiásott gödrökkel, letaposott virágokkal, szétrágott törzsű facsemetékkel.

Vajon van-e ideális köztes állapot, amikor a kutya is jól érzi magát, és a kertész sem kap szívszélhűdést a házikedvenc ámokfutásától? A válasz mindenképpen igen, és jó hír, hogy a békekötéshez csupán pár kompromisszumos, egyszerűen kivitelezhető változtatás vagy óvintézkedés szükséges! Lássunk néhány ilyet!

Utak, ösvények

A legtöbb kutya kötött útvonalakon közlekedik a kertekben, amiket jól látható kitaposott, csupasz ösvények jeleznek. Amennyiben ezek a gyepen futnak keresztül, máris kész vannak a csúf kopasz csíkok a gyepen. Sebaj!

Ha ezeket a kitaposott utakat valódi kerti úttá alakítod, például kültéri járólapok, tipegők lerakásával, máris úgy tűnik, hogy a kutya ott közlekedik, ahol te szeretnéd, és a látvány sem sérül.

Hasonló a helyzet a kerítés belső oldalán, ahol az utcát figyelő eb fel-alá rohan gyakran. Ebbe a sávba eleve nem szabad növényeket telepíteni, és akkor letaposva sem lesznek!

Saját élettér

Alakíts ki a kutyának olyan zugot, sarkot, ahová elvonulhat, ahol biztonságban érzi magát. Érdemes szélvédett, félárnyékos területre helyezni a kutyaházat, amit ajánlott legalább alulról szigetelni is.

Ne a maradék, parlagi, „semmire sem jó” kertrész legyen a kutyáé, az ilyen félreeső helyeken úgysem marad meg, hiszen a legtöbb kutya szereti belátni a territóriumát. A kennel helyét úgy jelöld ki, hogy legyen napsütötte és árnyékos része is, és tartozzon hozzá némi panoráma is.

Emellett álljon a kutya rendelkezésére pár játék (gumifigura, rágójáték, rágócsont, labda), hogy elfoglalhassa magát egyedül is. Ne tedd tele a kertet tilalomfákkal, ez ahogy a gyerekeknél, úgy a kutyáknál is felhívás keringőre!

Tégy az ásás ellen!

kutya

Kép forrása: Pixabay.com

Sok eb ösztönösen, szinte kényszeresen ás, túr, ha ilyen habitusú kutyád van, jó ötlet egy dühöngőt kialakítani neki. Ez egy félreeső helyen lévő kis terület lehet, ahová vagy nem telepítesz növényt, vagy olyat ültetsz, amiért nem kár.

A kutyát erre a részre neveléssel, és például ide elásott, kikaparható csontokkal, jutalomfalatokkal, vagy kutyajátékokkal szoktathatod. Gyakori, hogy a kert bizonyos, állandó pontjain készülnek folyamatosan a gödrök, és nem értjük miért.

Sok esetben a kutya ezeken a pontokon olyan hangot észlel, amit mi nem hallunk, például vízvezeték csobogását, és ez sarkallja ásásra. Ha van ilyen állandó ásási pont, azt zárd le valamilyen tereptárggyal, például dekorsziklával (vagy egy kisebb sziklakerttel), így elejét veheted a mindig újra kiásott lyukaknak.

Zárd be!

Ne a kutyát, a féltett növényeket! A védendő veteményest, díszágyást kerítsd körbe alacsony, dekoratív kerítéssel, de akár egyszerű, fémrudakból és áttetsző műanyag hálóból is kialakítható jelzésértékű térhatároló, ami persze magában nem megoldás, de szoktatással, tanítással a kutya értésére lehet adni, hogy ezek a vonalak nem átléphetők.

Ha a kis kerítés fölé madzagot feszítesz ki és arra pár csengőt akasztasz, nagyszerű riasztót kapsz, ami nem csak neked, de a kutyának is jelzi, hogy innen tovább tilos!

A zsenge fákat vagy a nem bekeríthető szoliternövényeket úgy is védheted, ha tövüket, közvetlen környezetüket almaecetes permettel vagy egy kevés kiszórt, őrölt erőspaprikával, borssal kezeled (nem kell sok, a kutyák szaglása kiváló!). Az irritáló szag elűzi a kutyát, de nem tesz benne kárt!

Toalett négy lábra hangolva

A kutyatoalett remek dolog, főleg ha az eb használja is, ez viszont csupán nevelés kérdése. A kert egy félreeső részén keríts körbe arasznyi peremmel egy egy-másfél négyzetméteres részt, a talaj felső 20-30 centiméterét termeld ki, és pótold homokkal.

Máris kész a kutyavécé, ahová az eb némi trenírozás után végezheti a dolgát, persze ügyelj rá, hogy rendszeresen legyen tisztítva, különben nem fogja használni. A vizeléssel jelölt fát, dísznövényt védd csalival, vagyis tegyél ki mellé egy rönköt, leszúrt farudat, és dicsérd meg kedvencedet, ha ezt választja.

Némi ösztönzés, ha a jelölt növényt a már említett ecetes, paprikás kezelésben részesíted, így a csalivizelde vonzóbb lesz!

Foglalkozás, fárasztás

A legtöbb kutyagond abból fakad, hogy a négylábú unatkozik, kevés inger éri, nem fárad el kellőképpen, és ilyenkor elfoglalja magát, például ásással, növényrágással, vagy féktelen csaholással.

A megoldás egyszerű, fáraszd le kedvencedet, foglalkozz vele napi szinten, taníts neki trükköket, állítsd kihívások elé, labdázz vele, vagy alaposan sétáltasd, futtasd meg a kerten kívül!

A kellőképpen és jólesően elfáradt kutya nem lesz a kerted ellensége, hiszen mozgásigényét, társasági igényét kielégítetted, így mindkettőtök élete kiegyensúlyozottabbá válik!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.