tengelic

A tengelic (Carduelis carduelis) az egyik legszínesebb és leggyakoribb Magyarországon is honos pintyféle, hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja.

A német elnevezése (Stieglitz) után, gyakran stiglicnek is hívott színpompás madár elterjedési területe Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig terjed, de fészkel Afrika északi részén is. A hímek és a tojók nagyon hasonlóak egymáshoz.

Fejük kárminpiros, fehér és fekete színnel mintázott, míg fekete szárnyukat aranysárga sáv díszíti. Hátuk fahéjbarna árnyalatú, begyük és testaljuk fehér színű, mellük két oldalát barnás folt tarkítja. Farcsíkjuk fehéres színű, közepesen villás farkuk fekete.

fiatal tengelic

Fiatal tengelic / Kép forrása: Pixabay.com

A fiatal példányok külseje egyszerűbb, fejük szürkésfehér árnyalatú, nem díszíti piros, fehér és fekete minta, ugyanakkor a tengelicekre jellemző sárga-fekete-fehér szárnymintázat már ekkor is jól látható. Csőrük elefántcsontszínű, egyenes lefutású és hegyes, magevő madarakhoz képest hosszú.

Hullámos, csapongó röpte, valamint jellegzetes dallamos, csicsergő éneke, és „tig-lic, tig-lic” hívóhangja miatt könnyen beazonosítható madár.

A tengelic éneke:

Évente két-három fészekaljat nevel, májustól július végéig többnyire kétszer költ, időnként előfordul harmadik fészkelése is, ilyenkor még augusztus elején is etetheti fiókáit. Alkalmanként 4-5 tojást rak, melyeket a tojó költ ki, miközben a hím eleséget hord neki, a fiókákat közösen etetik.

Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Szívesen építi fészkét akácfa, gömbakác, vagy vadgesztenye fára, fészke 2-12 méter magasan is lehet.

A tengelic, apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókáit a magvak mellett, bogarakkal és hernyókkal is eteti.

tengelic

Kép forrása: Pixabay.com

Szinte mindig csapatosan láthatjuk, télen a hűvösebb idő beálltával a madáretetők gyakori vendégei, ahol jelentős mennyiségű magot képesek egymaguk elfogyasztani.

Különösen szeretik a mákot, így, ha szeretnénk őket a kertbe csalogatni, szórjunk ebből is a magkeverékhez.

A 2017-es év madara

tengelic

Kép forrása: Pixabay.com

Ez a különleges szépségű, kedves kis madár, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazásán, 2017-re elnyerte az év madara címet. Az egy hónapig tartó szavazáson a tengelicre 5 445, az erdei fülesbagolyra 4 446, míg a házi verébre 2 632 szavazat érkezett.

A tengelic állománya mérsékelten növekvő tendenciát mutat, köszönhetően annak, hogy a fajra emberkövető magatartás és jó alkalmazkodóképesség jellemző.

Bár az állományadatok kedvezőek, a költési időszakban történő fakivágások, az intenzív mezőgazdaság és a települési zöldfelületek csökkenése ezt a fajt is érintik, így a tengelic a fészkelési időszakban végzett, a természetvédelmi és állatvédelmi törvényt is megsértő fakivágások elleni küzdelem „nagykövet fajának” is tekinthető.

A madár települési állományait egész éves itatással, téli etetéssel és tavaszi-nyári fészekanyag kihelyezéssel is segíthetjük.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MTI Archívum; MME; MTE

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.