kék cinege

A téli madáretetés nagyban megkönnyíti, hogy a hazánkban telelő madarak átvészeljék a telet. Számos madárfaj a nálunk valamivel enyhébb téli időjárás miatt itt telel a zordabb északabbra fekvő vidékek helyett.

Az etetéssel nemcsak a kertünkbe látogató madaraknak segítünk, hanem a megfigyelés élményével is gazdagodhatunk. Cikkünkben a téli madáretetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Mikor kell elkezdeni a madáretetést?

Az etetési időszak nagyjából november elejétől, április közepéig tart, de akár már szeptembertől is elkezdhető, főleg, ha a nyár nagyon száraz volt, és a fűfélék nem hoztak elég magot, ami a madarak táplálékául szolgálna.

Fontos a rendszeresség, adott etetési időszakban, és később is. A madarak megjegyzik, hogy hol találtak télen táplálékot, és a következő évben is keresni fogják.

Ha egy-egy napot kihagyunk, és üres az etető, akkor azzal akár az etetőre járó madarak életben maradását is veszélyeztetjük, mivel télen, nagyobb hidegben, hamar felélik tartalékaikat.

Mit adhatunk a madaraknak, és mit nem?

őszapó

Kép forrása: Pixabay.com

Röviden összefoglalva olajos magvakat, amelyek nincsenek sózva és pirítva, zsiradékot, valamint almát. A legolcsóbb megoldás a napraforgó mag, amit keverhetünk apró szemű kölessel, muharral, ezt a kisebb testű madarak is könnyedén meg tudják enni.

Kicsit drágább megoldás, ha diót, mogyorót, földimogyorót, pisztáciát, valamint kesudiót keverünk az eleséghez. Természetes ezekből is csak a pirítatlan, nem sózott változatot adjuk a madaraknak.

A zsiradékok szintén hasznos és kedvelt csemegéi a madaraknak. A faggyú, háj, főzött, vagy nem sós szalonna, és a vaj egyaránt jó megoldás. A boltokban lehet vásárolni cinkegolyót is, ez faggyúból és magkeverékből áll, nevével ellentétben, más kistetű madarak számára is tápláló csemege.

Az almát a kisebb és a nagyobb testű madarak is szívesen fogyasztják. Nem baj, ha kicsi, és ráncos, nem szükséges drága, tökéletesen szép gyümölcsöt venni az etetéshez. Ha felszúrjuk a bokrok és fák ágaira, valamint egy-két darabot a földre is szórunk, nem hibázhatunk.

A rovarevő madarak, és a rigók, megeszik a főtt tésztát, rizst, és a levesben főtt zöldségeket is, de már a korábban írt ételek kihelyezésével, is bőségesen elláthatjuk élelemmel, a kertünkbe látogató madarakat. Így, ha ezekkel nem etetjük őket, akkor sem történik tragédia.

Kenyeret, és kenyérmorzsát, valamint más pékárut soha ne tegyünk az etetőbe, mert ha nem fogy el azonnal, erjedni kezd, és ha így eszik meg a madarak, akkor gyomor és bélgyulladáshoz vezethet, amitől elpusztulhatnak.

Ez is érdekelhet: Madárbarát kert kialakítása és növényei – Így lesz madárbarát a kert!

Milyen etetőtípusok vannak?

Az egyes madárfajok, más-más módon szeretnek táplálkozni. A magevő madarak, a rigók, és a vörösbegyek, leginkább a talajon gyűjtögetnek, míg más fajok magasabban, a bokrok, fák ágai között.

Az etető lehet talajetető (levelektől, ágaktól megtisztított földterület), függesztett kivitelű, ablak-és ablakpárkány etető, dúcetető, vagy akár egy egyszerű tálca is. Mindegyik típust megtaláltjuk boltok kínálatában, de akár egy egyszerű cserépalátét is funkcionálhat etetőként.

Ha időnk engedi, és kedvünk is van hozzá, akkor saját magunk is készíthetünk etetőket, az interneten rengeteg egyszerűen elkészíthető madáretető ötletet lehet találni.

Mire kell még odafigyelni az etetés során?

cinegék

Kép forrása: Pixabay.com

Az egyik dolog, amiről talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni, az, hogy nemcsak táplálékra, hanem folyadékra is szüksége van a madaraknak. Ehhez elég, ha például egy nagyobb cserépalátétbe langyos vizet töltünk, és odafigyelünk rá, hogy ne fagyjon be. Ha mégis befagyna, akkor távolítsuk el belőle a jeget.

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy rendszeresen ellenőrizzük az etetők tartalmát. A sok héj miatt, úgy tűnhet, hogy még tele az etető, közben pedig, már alig van benne hasznos táplálék. Tisztítsuk ki az etetőt, szitáljuk át a tartalmát, és töltsük fel újra.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: MME

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.