internetezés

15-20 évvel ezelőtt valószínűleg senki nem mondta volna meg a kagyló formájú, kinyitható telefonok korában, hogy miket fogunk művel az okostelefonunkkal.

A 2000-es évek elején a Vodafone belépésekor nagyot mentek a Sharp GX mobiltelefonok, melyek már színes kijelzővel rendelkeztek, és egy vaku kezdemény is volt a telefon előlapján.

Ekkor még a WAP szó alig volt ismert, leginkább az MMS fotó küldések voltak divatosak, néha elég szörnyű minőségben.

A vezetékes és mobilhívások költségei általánosságban elmondható. hogy 50-60 Ft-os percdíjjal mentek, természetesen perc alapú számlázási egységben.

A hálózat ekkor még 900 MHz-es hullámhosszan működött, mely nagy spektrumban tudta lefedni a lakosságot. Ezt követte az 1.800 MHz, majd a 4 és 5G-s hálózat.

De ne rohanjunk ennyire előre.

A 2000-es évek elején a két állandó telekommunikációs szereplő / mobil szolgáltató mellett ( Pannon GSM, illetve Westel 900 ) megjelent a Vodafone, mely mindkét másik szolgáltató hálózatát bérelte, azaz bizonyos átjátszó tornyokat. Ezt gyakran a készüléken kellett manuálisan beállítani, és hálózatot választani. Bizonyos helyeken néha a Pannon, néha pedig a Westel térerő volt jobb.

Akik emlékeznek, tudják, hogy táncoló emberekkel, egy Mauro Picotto dallal jelent meg egy sejtelmes reklám, aminek a végén csak annyit mondott be a narrátor, hogy Vodafone, a Te hangod. Ekkor mindenki csak tippelt, hogy ez mi lehet, mert hát akkoriban még nem annyira volt internet a háztartásokban. így az információ áramlás lényegesen lassabb volt.

De szépen lassan betört a piacra a kis kapszuláival, meg az első antenna nélküli telefonokkal, a Nokia 3210-esekkel.

Ebben az időszakban nagy divat volt a nyakba akasztós telefonhordás, ami oda-vissza lóbált séta közben. De mellette nagyot ment az övcsatos telefontok, egy TPU előlappal, amin keresztül nyomkodhattuk a gombokat, amik idővel igen változatos színekben tudtak világítani.  A telefonok gyönyörű állapotban tudtak megmaradni 2 év múlva is a toknak köszönhetően – főleg, ha időt szenteltünk 2-3 havonta egy teljes takarításhoz.

Amikor a Vodafone kezdett fejlődni, úgy kezdte a VitaMax csomagjait tuningolni, és felépíteni a saját hálózatát, amit elsőkörben természetesen Budapesten kezdett el. Nagyon nagy dolognak számított amikor utazások között a mobilunk kiírta a jól megszokott Pannon és Westel helyett, hogy Vodafone.

Ekkor már erősen megjelentek a WAP majd WEP szolgáltatások, és már chatelhettünk is a mobiljaink segítségével. ( pl. chitchat.hu )

Ezen időszakban 3.000 Ft-os összegért feltöltőkártyás konstrukcióban 100 Mbyte-os internet csomagot lehetett megrendelni, míg előfizetéses konstrukcióban ugyanennyiért 200 Mbyte-ot. Ne feledjük, hogy ez 0,2 Gbyte, mely jó esetben egy teljes hónapra elég volt. Most 2024-ben csak egy kisebb útvonaltervezés és egy youtube videó elvisz ennyit.

Vissza a költségekhez: Azért, hogy az ügyfeleit rávegye a szolgáltató a saját hálózat használatára, kedvezőbb díjakat biztosított az ügyfeleinek. Emlékeink szerint fix 40 Ft-os percdíjat határozott meg, ami akkoriban nagyon kedvezőnek számított, hiszen a csúcsidős hívások gyakran 60-70 Ft-osak is voltak, csúcsidőn kívül viszont biztosítottak kedvezményeket jellemzően Vodafone hálózaton belül hívások esetén.

Az idő elteltével a díjak csökkentek, a saját hálózatot teljes egészében kiépítették, azonban a mai napi a leggyengébb lefedettséget biztosítják az összes szolgáltató közül.

A Vodafone hálózatát használja például a Netfone és a Digi is ( hiszen ők már 1 cég ).

Az inflációs indexálást a Vodafone is alkalmazta 2023-ban, de költségek tekintetében valahol a Yettel csomagjaival van 1 szinten, melynek tarifáit a BestFleet Magyarország is forgalmazza.

Ha Vodafone-os vagy, és elégedett vagy a szolgáltatás színvonalával, és az árképzéssel, semmiképp se válts szolgáltatót!

Ha viszont elégedetlen vagy, és úgy érzed megtakarítanál kicsit, csökkentenél a költségeken, akkor keress magadnak egy kedvezőbb mobil tarifát, akár korlátlan internettel a konkurenciáknál.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.