tele a pince régiséggel

Az ember fia különbözőképpen tehet szert olyan tárgyakra, amelyek kiváló porfogók vagy éppen valamilyen okból nem tetszenek az új tulajdonosnak. Öröklés, régi ház eladása, de néha az ajándékozók sem kímélik a gyanútlan áldozatot. Itt egy szép váza, ott egy nagymama vagy anyós által évtizedekig őrzött gyönyörű antik festmény.

Biztos, hogy értéktelen?

Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy sokszor túl szűk a látókörünk. Mi csak egy régies, poros, stílusunkba nem illő tárgyat látunk, ugyanakkor lehet, hogy az a holmi nem is értéktelen. Sőt, lehet, hogy kincsre leltünk.

Természetesen ezzel a gond még nem oldódott meg, hiszen mi magunk nem tartunk igényt rá, akkor sem, ha kiderül, nem ócskaság. Mit lehet ilyenkor tenni? Vegyünk egy teljesen egyszerű példát! Nagymama ránk hagyott egy csodaszép tájképet aranyozott keretben.

A kép ugyan bűbájos, de sem a festmény, sem az aranyozott keret nem illik otthonunk stílusába. Már száműztük először a pincébe, aztán a padlásra, lassan feledésbe merül a létezése. Ámde idővel ott is kellene a hely. Újra a kezünkbe kerül.

Alaposan szemügyre vesszük és talán meglátjuk benne a potenciált. Ha még nem vagyunk biztosak abban, hogy kacat vagy érték, érdemes egy olyan szakember segítségét kérni, akinek a fő feladatköre a festmény felvásárlás.

Mi a felvásárlás menete?

Miután jeleztük a szakember irányába, hogy érdekes festményre leltünk és szükségünk lenne a segítségére, ő maga felajánlhatja nekünk az ingyenes értékbecslés lehetőségét.

A festmény értékbecslés keretein belül ő az egész országon belül megvizsgálja az adott tárgyat, majd ha szintén értékesnek ítéli, készpénzt kínálhat érte. Mivel ezen munkatársak általában jól értenek a művészethez, precízen és alaposan dolgoznak, az értékbecslés hasonlóan pontos lesz majd. Egyébként ezt a folyamatot akár az otthon kényelméből is elintézhetjük.

Ebben az esetben elég néhány fényképet készítenünk és elküldenünk a becslőnek, aki néhány órán belül hasznos információkat tudat velünk az adott festményről. Nyilvánvalóan tanácsosabb a személyes változatot választani, mert még pontosabb adatot tudnak szolgáltatni az értékbecsléssel foglalkozó kollégák.

Hogyan lesz végre rend?

A selejtezés mindig az első lépés. Megválni azoktól a tárgyaktól, ruháktól és egyéb holmiktól, amelyeket nem használunk. Miután felszabadul a hely, elkezdhetjük rendszerezni mindazt, amire szükségünk van. Érdemes rendszerben gondolkozni, mert úgy könnyebb fenntartani a rendet.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.