nyári gumi

Beköszöntött a tavasz, és ez kéz a kézben jár a tavaszi teendők és feladatok elvégzésével. Ilyenkor nem csak arra kell gondolni, hogy lassan elő kell szedni a fűnyírót, és el kell kezdeni tevékenykedni a ház körül, hanem arra is, hogy az autónkat felkészítsük a tavaszi, pontosabban a nyári időjárásra.

Remélhetőleg azzal minden autóvezető tisztában van, hogy télen téli gumit, nyáron pedig nyári gumit kell használnunk, de azt sajnos nem tudja mindenki, hogy pontosan mikor kell megejteni az abroncscserét.

Hazánkban bár nincs törvényes jogszabály arra vonatkozóan, hogy melyik évszakban milyen gumiabroncsnak kell felkerülnie az autónk kerekeire, ennek ellenére erősen ajánlott erre odafigyelni, még akkor is, ha nem büntet meg bennünket a rendőr azért, mert nyáron téli gumival közlekedünk.

Amellett, hogy a téli gumi rendkívül gyorsan elkopik, elhasználódik, és tönkre megy a forró aszfalton, nem is biztonságos vele az autózás a nyári hónapokban – írja a Gumiwebshop.

Mikor kerüljenek fel az autónk kerekeire a nyári gumiabroncsok?

Szakemberek véleménye szerint a szezonális abronccserét tavasszal, és ősszel kell megejtenünk. Mivel ez nincs dátumhoz kötve, érdemes a hőmérő higanyszálát figyelni, hiszen ha a kinti hőmérséklet már tartósan +7 Celsiusfok felett van, akkor eljött a nyári gumik ideje.

Jobb esetben a korábban használt nyári abroncsainkat tudjuk vissza szerelni az autónkra, ilyenkor csupán a szerelési költségekkel kell számolnunk, ha szakemberhez visszük el az autónkat, rosszabb esetben azonban új abroncsgarnitúrát kell vásárolnunk.

Minden szezon előtt át kell nézni, és meg kell vizsgálni a korábban használt szezonális gumik állapotát. Ez egyaránt igaz a téli és a nyári gumikra. Ilyenkor meg kell nézni azt, hogy a gumi mennyire van elkopva, megfelelő-e még a profilmélysége, illetve, hogy mennyire van eldeformálódva, esetleg találunk-e rajta bármilyen sérülést. Ha a régi gumi már használhatatlan, mindenképpen új abroncsot kell vásárolnunk.

Hogyan vásároljunk új nyári gumiabroncsot?

Ha nem vagyunk jártasak a témában, akkor a legegyszerűbb megoldás az, hogy megnézzük a legfrissebb ADAC nyárigumi teszteredményeket, és ez alapján válasszuk ki az új abroncsunkat.

Az ADAC nyári gumi tesztje során megvizsgálják az induló gumiabroncsok tapadását, fékezhetőségét, kanyarstabilitását, zajkibocsátását, vízelvezetését, és a gördülési ellenállását is. Minden induló abroncsot értékelnek, majd felállítanak egy rangsort, melyből kiderülhet, hogy melyek az idei legjobb, legmegbízhatóbb nyári gumik.

A 2024-es ADAC nyári gumi tesztjén 215/55 R17 méretben összesen 16 abroncsot vizsgáltak meg a szakemberek száraz és nedves útviszonyok között egyaránt. A 16 gumi közül a legjobb eredményt a Continental PremiumContact 7, a Michelin Primacy 4+, illetve a Kumho Ecsta HS52 érte el. Közepesen jól teljesített a Falken Sincera SN832 Eco, a Nexen N’Fera Sort, illetve a Pirelli Cinturato P7 is.

Gumiabroncs vásárlásakor fontos figyelembe venni természetesen az igényeinket, az autónk típusát, illetve a vezetési stílusunkat is. Az idei ADAC nyári gumi teszt eredményeinek köszönhetően megtalálhatjuk azt az abroncsmodellt, mellyel használat során garantáltan meg leszünk majd elégedve.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.