vendéglátás

Annak, aki pincérként szeretne elhelyezkedni, viszonylag könnyű dolga van, hiszen a szektorban folyamatosan keresik a megbízható, jól dolgozó felszolgálókat a munkaerőhiány miatt. Emiatt akár pályakezdők is egyszerűen elhelyezkedhetnek.

A felszolgáló az a személy, aki egyfajta házigazda is. Fogadja a vendégeket, felveszi a rendelést, kiszolgálja őket, szükség esetén tájékoztatást nyújt az allergének, ételek kapcsán.

Egy jó pincér emeli a vendéglátás színvonalát, és a vendégek nagyobb eséllyel térnek be újra az étterembe, bárba vagy kávézóba. A https://egerallas.hu/allasok/vendeglatas online platformon rengeteg álláshirdetés található ebben a szektorban.

Milyen egy jó felszolgáló?

Egy jó pincér rendelkezik a szakmájához fűződő alapvető tudnivalókkal, illetve alapvető általános műveltséggel. Akár egy fine dining étteremben dolgozik, akár egy egyszerű, vidéki csárdában, az előzékenység, udvariasság elengedhetetlen.

Habár sok felszolgáló noteszt vagy okoseszközt használ a rendelés felvételéhez, azonban nem árt a jó emlékezőképesség, hogy biztosan egyetlen rendelés se maradjon el.

A személyzet közül a pincérek vannak a legközvetlenebb kapcsolatban a vendégekkel, ennek pedig megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egy elégedett, mosolygós, kedves személlyel könnyű boldogulni, azonban sajnos vannak nehéz természettel rendelkező esetek, amikor nagyon nehéz megőrizni a hidegvérünket és nem kijönni a sodrunkból.

A jó kommunikációs képesség mellett a fegyelmezett viselkedésből is sokat lehet kamatoztatni.

A kommunikáció több, mint beszéd

Nem elegendő udvariasan megkérdezni a vendégeket, hogy mit kérnek, ugyanis a kommunikációhoz hozzátartozik a mosoly, mimika és a megfelelő testbeszéd is. Mindezek elengedhetetlenek, hogy az asztalnál ülők jól érezzék magukat és szívesen rendeljenek.

Természetesen nem szabad a ló túloldalára sem átesni, mivel a túlzott modorosság, tolakodás vagy a túlzott beszéd taszító lehet. Mindezek visszatetszést, ellenszenvet keltenek.

Az alázat mindennek az alapja

Minden munkakörben előfordulhat, hogy olyan feladatokat kell elvégeznünk, melyhez nem igazán van kedvünk vagy nem feltétlenül a mi dolgunk lenne. Ha ez rendszeresen előfordul, akkor érthető, ha emiatt nemtetszésünket fejezzük ki, azonban, ha csak alkalomadtán kerül erre sor, akkor érdemes precízen elvégezni a munkát, hiszen ezzel is plusz pontokat szerezhetünk a főnök és a munkatársak szemében.

Pincérként előfordulhat, hogy nekünk kell megterítenünk, beállítani a székeket, asztalokat, megtisztítani az evőeszközöket vagy feltölteni a só- és borsszórókat. Vannak helyek, ahol ez eleve a pincér feladata, míg más helyeken ezt külön ember végzi. Ha mi végezzük ezeket a feladatokat, akkor mindenképp alaposan, precízen tegyük ezt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.