szürke légykapó

A szürke légykapó (Muscicapa striata) egész Európában, Kis-Ázsiában és Észak-Afrikában költő madárfaj. Erdei környezetben található domb- és hegyvidéki településeink egyik leggyakoribb fészkelő madara, tölgyesekben, elegyes erdőkben, valamint házak körül, kertekben, parkokban is megfigyelhető. Az ember közelségét gyorsan megszokja.

Vonuló madár, augusztus végén, szeptember elején vonul, afrikai telelőhelyéről április végén, májusban tér vissza. Táplálékának nagy részét a repülő rovarok jelentik, melyeket az ágakon várakozva, majd felröppenve zsákmányol.

A kifejlett szürke légykapó testhossza 14-15 cm, szárnyfesztávolsága 23-26 cm, testtömege 14-20 gramm. A hím és a tojó nagyon hasonlóak egymáshoz. Évente egy vagy két alkalommal költ, második költése elég ritka, általában akkor kerül rá sor, ha nagyon kedvező az időjárás.

A szürke légykapó hangja:

Finom növényi szálakból álló, puha anyagokkal bélelt fészkét öreg fák odúiba, épületek zugaiba építi. A C-típusú mesterséges odút is szívesen használja. Fészekalja jellemzően 3-6 tojásból áll, a tojó az utolsó tojás lerakása után kezdi meg a 12-14 napig tartó kotlást, a hím eközben eteti.

Egyes pároknál előfordul, hogy rövid ideig a hím is ül a tojásokon. Amikor a fiókákat már nem kell folyamatosan melegen tartani, mindkét szülő vadászik és eteti őket. A fiatal madarak kéthetes korukban hagyják el a fészket.

A szürke légykapó Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.