szirti sas

A szirti sas (Aquila chrysaetos) Eurázsia és Észak-Amerika jelentős részén, valamint Afrika északi területein előforduló madárfaj. Hazai állománya a 80-as években kezdett kialakulni, a Zemplénben költ néhány pár, egyébként inkább nyár végi kóborlóként, téli vendégként figyelhetjük meg.

Az idősebb madarak egész évben a revírjük közelében maradnak, a fiatalok azonban kóborolnak. A Magyarországon telelő rétisasokat rendszeresen etetik egyes nemzeti parkokban, ezeken a helyeken a kóborló szirti sasok is megjelenhetnek.

A kifejlett szirt sas testhossza 75-88 cm, szárnyfesztávolsága 204-220 cm, a hím tömege 2 840- 4 550 gramm, a tojóé 3 840-6 665 gramm. Színezete világosabb vagy sötétebb barna, a fiatalok faroktollainak tövi része fehér, és fehér folt látható a kiterjesztett szárnyakon is.

Jellemzője, hogy gyakran nagy magasságokban „kering”. Az esetek többségében közepes méretű emlősöket például hörcsögöt és nyulat, valamint madarakat zsákmányol. A fészkeléshez, ha lehetősége van rá elsősorban sziklapárkányokat választ, a hazánkban élő párok fán költenek.

A gallyakból álló fészket a pár közösen építi, fészekalja többnyire 2 tojásból áll, melyeken a 45 napig tartó kotlás során egyedül a tojó ül. A fiókák nagyjából 10-11 hetes korukban hagyják el a fészket.

A szirti sas Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ignacio Ferre Pérez / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.