feszességmérő

Ékszíj és fogasszíj feszesség mérése.

A szíjhajtás napjainkban az egyik legelterjedtebb hajtásátviteli mód. Itt a tengelyeken keletkező forgatónyomatékot ékszíjjal vagy fogasszíjjal tudjuk átadni szíjtárcsák segítségével egy vagy több másik tengelyre.

A szíjak feszességének ideális beállítása elengedhetetlen, hogy a használt szíj elérje a gyárilag tervezett élettartamát. A nem kellően feszes szíj indokolatlanul sokszor megcsúszik, mely kárt tehet hosszú távon a szíjban, de rosszabb esetben a berendezésünk épségét is veszélyeztetheti.

A nem megfelelően feszes szíj miatti szükségesnél gyakoribb karbantartások költségesek és időigényesek lehetnek. Ezért véleményem szerint mindenképpen megéri valamilyen szíjfeszességmérő műszert alkalmazni.

szíjfeszességmérők lehetnek mechanikusak. A statikus feszesség mérésére alkalmasak, használatuk gyors és egyszerű. Ezeknek a mechanikus feszességmérőknek a használatához tudni kell a kis szíjtárcsa átmérőjét és az alkalmazott szíj gyári feszességének paramétereit.

Ezeket a szíjfeszességmérőket négy feszességtartományra bontva értékesíti partnerünk, az Optibelt.

Léteznek a piacon optikai alapon feszességet mérő eszközök is. Ezek gyorsulást vagy elektromágnesességet figyelembe véve alkalmasak a szíj feszességének vizsgálatára. Ezek az okos eszközök alkalmasak ékszíjak, bordás szíjak, fogasszíjak feszességének mérésére.

Ennek a típusnak is nagyon egyszerű a használata. Bekapcsolás után, a feszességmérőt az ékszíjra kell helyezni majd az ujjunkkal rezgést keltve a szíjon, a szíj feszessége pillanatok alatt megjelenik a mérőeszköz LCD kijelzőjén.

Szíjhajtásnál gyakran felmerülő probléma lehet a szíjtárcsák párhuzamosságának kérdése. A tárcsák szögeltérései szintén szíjfeszességi problémákat idéz elő, ami ahogyan már említettem a szíjak ideje korán történő elhasználásához vezethet.

Optibelt márkájú LASER POINTER II típusú párhuzamosság mérőnk lézernyaláb segítségével 3 méteres távolságból is képes a szíjtárcsák párhuzamosságának vizsgálatára. Ezzel az eszközzel ékszíjtárcsák és fogasszíjtárcsák egyaránt vizsgálhatók.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.