süvöltő

A süvöltő (Pyrrhula pyrrhula) Európa és Ázsia fenyőöveiben szinte mindenhol fészkelő, impozáns megjelenésű madár, melyet szépsége miatt régen díszmadárként is tartottak. Hangja, melyről nevét is kapta rendkívül jellegzetes.

Vonuló madár, de telelő egyedeivel Magyarországon is találkozhatunk. Télen az árterekben, városi parkokban, temetőkben jelennek meg leggyakrabban és időnként megfigyelhetjük a madártetőn is őket, ahol főleg a napraforgómagot ropogtatják.

Táplálékának nagy részét növényi táplálékok, gyommagvak, rügyek és különböző bogyók teszik ki. Különösen kedveli a kőrisfák termését így a legnagyobb eséllyel kőrisek közelében pillanthatjuk meg. Látványos tollazatáról nagyon könnyen beazonosíthatjuk.

süvöltő

Hím süvöltő / Kép forrása: Pixabay.com

Testhossza 15 cm, testtömege 25 gramm, szárnyfesztávolsága 25 cm. A hímek és a tojók hasonlók egymáshoz, azonban a tojók színezete jóval visszafogottabb, kevésbé látványos.

A hím süvöltők alsórésze élénkpiros, fartövük fehér, fejük fekete és hátszínük kékesszürke. Csőrük rövid és lekerekített, éles élű, kiválóan alkalmas a magvak és rügyek fogyasztásához.

süvöltő

Süvöltő tojó / Kép forrása: Pixabay.com

A süvöltő évente két alkalommal költ, az első költésre májusban, a másodikra június-júliusban kerül sor. Hazánkban csak nagyon ritkán fészkel, fészkét fenyőkre, vagy más örökzöldekre építi, oly módon, hogy a fészket minden irányból védjék a hajtások.

A vékony, száraz ágakból, kevés mohából és zuzmóból, lágyszárú növények gyökeréből épült, néha szőrrel bélelt fészket a tojó egyedül építi. A fészekalj általában 5-6 tojásból áll, melyeket a tojó naponta rak le. A tojásokon csak a tojó kotlik, miközben a hím eteti.

A süvöltő hangja:

A fiókák 12-14 nap múlva kelnek ki a tojásokból, ezt követően szüleik közösen etetik őket. A fészket 14-16 napos korukban hagyják el, ezt követően egy ideig még szüleikkel maradnak. A süvöltő Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.