gyerek

Amikor kisbabával és kisgyerekkel először indulsz a strandra, a Balatonra vagy a tengerpartra, mindig motoszkál benned a kérdés: vajon felkészültem, vajon van nálam minden, amire szükségem lehet?

Hasznos útmutatónk az alapvető kellékeket veszi végig:

1. Ruházat

A legfontosabb szempont a fényvédelem, de persze fel kell készülni az időjárás változására is, a pancsira is.

A parton történő játszáshoz a legfontosabb a fényvédelem biztosítása: a naptejen túl jó megoldást jelentenek az UV szűrős dresszek (amelyek akár csuklóig takarnak) – hacsak nincs hatalmas kánikula, ezek kényelmes öltözékek, védenek az UV-sugárzástól, melegen tartanak a feltámadó szélben.

Vízbe is lehet bennük menni, de persze utána a hőmérséklet függvényében mérlegelendő szükséges-e őket lecserélni. Ehhez fontos kiegészítő még a lehetőleg peremes sapka, amely védi az arcot, a fejet. Azt javaslom, minium 2 fürdésre alkalmas szett legyen nálad, és legalább 2 kinti játszásra alkalmas: soha nem tudhatod mikor lesz vizes.

Kisbabák esetében még egy Balatonban fürdéshez is jól jöhet egy neoprén jellegű fürdődressz: nekik az akár huszonpár fokos víz is hideg lehet még, de persze érthető, ha nem akarod elmulasztani a fürdési lehetőséget.

2. Fényvédelem

Akármit teszel, lesznek fedetlen bőrfelületek és bármennyire próbálsz árnyékot biztosítani, biztos napon fog tartózkodni a kisded hosszabb-rövidebb ideig.

Alapszabály, hogy 6 hónap alatti babánál kerülendő a tartós napon tartózkodás és ennek megfelelően naptejre se lesz szükség, de utána bizony már szükség lehet rá.

Fontos tudni, hogy a gyerekek testsúlykilogrammra vetítve sokkal nagyobb bőrfelülettel rendelkeznek, így bármilyen aggályos összetevő nagyobb arányban kerülhet be a szervezetbe.

A kémiai fényvédők többsége bizonyított hormonkárosító, azaz beavatkozik a hormonrendszer működésébe, kutatások szerint bekerül a véráramba. Sokkal kevésbé aggályos alternatívát jelentenek a fizikai fényvédők: ezek az apró ásványi szemcsék gyakorlatilag tükörként verik vissza a napsugarakat.

Használatuk során csak két dologra kell figyelni: ne válasszunk nano fizikai fényvédőt tartalmazó naptejet illetve hogy ne spray-zük a gyerekre. (Belélegezve már igencsak aggályosak ezek az összetevők).

Az ideális baba naptej fizikai fényvédős, lehetőleg illatanyagmentes és minél egyszerűbb receptúrájú a lehető legtöbb természetes összetevővel.

3. Árnyékolás

A tengerparton muszáj erre gondolni, de még egy balatoni strandon sincs garancia arra, hogy árnyékos helyet találunk. Kisgyerekek esetében egy UV szűrős sátor vagy napozósátor jó szolgálatot tehet: egyrészt árnyékot biztosít, másrészt kiválóan alkalmas lehet szoptatásra vagy a napközbeni alvásra.

A ma kapható modern, csak kipattanó sátrak ráadásul könnyen kezelhetőek, összecsukva kis helyet foglalnak, felállításuk pedig tényleg csak pillanatok műve. Ezen túl a második fontos elem egy leszúrható napernyő, amelyet nap közben lehet úgy pozicionálni, hogy mindig árnyékot adjon a gyermeknek.

Ez főleg egy homokos tengerparton praktikus, de manapság már több magyarországi strandon is van homokos gyerekpancsoló, ahol könnyedén használható.

4. Étel-ital

Kisbabák esetében nem is kérdés, hogy készüljünk saját élelmiszerrel, de 2 gyermek anyukájaként, ezt általánosságban is javaslom: a kisgyerekek szinte folyamatosan, akár óránként-kétóránként megéheznek, szóval sok, kisebb dobozba csomagolt snack (mini szendvics, tésztasaláta, koktélparadicsom, felszelet zöldség és gyümölcs) mindenképp pénztárcakímélő és egészséges.

Csak egy hűtőtáska kell és mind az étel, mind az ital egész nap frissen marad. Nekem különösen bevált a hátizsákos verzió, mivel amikor ezer dolgot cipelünk ki, akkor kifejezetten praktikus, hogy ezt nem kézben kell vinni.

5. Szórakoztatás

Szerintem egy szabály van: ha viszünk magunkkal játékot, akkor készüljünk fel arra, hogy azzal más is játszani fog, esetleg sérül. Tapasztalatom szerint a gyerekek igencsak kreatívak, ezért egy minimál homokozó szettel órákig elvannak (vödör, kanna, kislapát).

Persze, két gyereknél mindenből kettő kell. Ennél sokkal több játékra nincs szükség, engedjük, hogy a gyerek kreativitása átvegye az irányítást. (Jó játék lehet még a labda – de elfújja a szél, elgurul, amitől kisebb gyerekek kiakadhatnak).

Felfújható vízi játékok tekintetében, amennyiben a gyermek még pici (jár már, de nem tud úszni), akkor megfontolandó, hogy nem csak hamis biztonságérzetet adnak-e: még kisebb vízben is érheti baj őket (elesnek, bepánikolnak), ezért mindenképp a felfújható karúszót javaslom (szokjon csak hozzá, hogy az mindig kell).

Bár úgy tűnhet a fél lakást felpakolom: de nem, ez a felszerelés könnyedén egy fordulóban levihető – és lazán el lehet tölteni egy teljes napot a vízközelben. Mivel a gyerekeket valamiért lenyűgözi a víz, a pancsolás, miért ne adnánk meg neki a lehetőséget erre nyáron.

Kisgyerekes anyaként talán a legnyugodtabb pillanatokat köszönhetem a különböző vízpartoknak: akár 1-2 óra is eltelik, mielőtt felhangzik az elkerülhetetlen “Anya!” kiáltás.  (És persze a strandra való felkészülésben magadra is gondolj: legyen nálad olvasnivaló, és megfelelő felnőtteknek szánt fizikai fényvédő arcra és testre.

Jó strandolást az egész családnak!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.