vízilabda

Kemény Dénes, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabda válogatott kapitánya mondta egy közönségtalálkozón, hogy a vízilabda nagyon összetett sport, hiszen olyan közegben űzik, amely egyáltalán nem természetes közege az embernek, vagyis vízben.

Ez pedig egy olyan nehezítő tényező, amely valóban különlegessé teszi ezt a sportágat. Hogy ez a gondolat miért kívánkozik egy, a sportágak népszerűsítésére és bemutatására szolgáló cikk elejére?

Mert ezek szerint egy-egy sportág népszerűsége nem feltétlenül az egyszerűségéből adódik, illetve abból, hogy gyakorlatilag bárki űzheti. Vagy mégis?

Amiről a politikának kell így, vagy úgy döntenie

A vízilabda népszerűségét elsősorban a hazai hagyományainak és az elért eredményeinek köszönheti. Ezek hiányában minden bizonnyal holland, vagy éppen portugál szinten lenne a sportág, ahol előfordul, hogy kézilabda kaput tesznek a medencébe.

Ez persze önmagában egyáltalán nem baj, sőt. Lehet, egy sportág tömegbázisának nagyon jót tesz, ha olyan körülmények között űzhetik, amelynek hozzáférése egyszerű.

És lehet, hogy az élsport számára világviszonylatban nem nevelnek ki versenyzőket, de egy kiegyensúlyozott, boldogabb társadalom alapjait rakják le ezáltal. De az már persze a politika döntése, hogy melyik modell a kívánatosabb.

Érdemes belehúzni felső testünk egészségének érdekében

Minden esetre, ha már a víznél tartunk, az evezésnek és a kajak-kenunak is hasonló a helyzete, bár ha jobban belegondolunk, akkor azért a hazai tavakon, vagy folyókon sok amatőr evezőssel találkozni, akik rendületlenül „szelik a habokat”.

Arról nem is beszélve, hogy ha valakinek megtetszik ez a mozgásforma, de nincs lehetősége rendszeresen vízparton lenni, akkor egy otthonra beszerezhető evezőpad remek helyettesítő lehet, és még a horgászok mérges pillantásaitól is megkíméljük magunkat.

Labdarúgás, kosárlabda és társai

A labdajátékok népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. A labdarúgás természetesen a legnépszerűbb, de az utóbbi években a kosárlabda is komoly népszerűségre tett szert. A focit különösképpen nem kell megmagyarázni, hiszen elég egy bármilyen guruló tárgy, egy bármilyen kis üres terület és már lehet is űzni.

Ahogy a grundokon és az iskolaudvarokon egyre több kosárlabda palánkot állítottak fel, így nőtt a kosárlabda népszerűsége is az utóbbi évtizedekben. Ennek azonban az is az oka, hogy kézzel az emberek többsége ügyesebb, mint lábbal.

Ez persze talán, túl egyszerű magyarázat, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a média által elérhető amerikai profi kosárlabda, az NBA is sokat segített a sportág népszerűsítésében.

Hihetetlen fejlődésen ment keresztül az amatőr kerékpározás

És ha már a médiánál tartunk. Nagyon sok szakember egyetért azzal, hogy a hazai amatőr kerékpározás fellendülése annak is köszönhető, hogy például a Tour de France körverseny jó pár éve elérhetővé vált a televíziós közvetítések jóvoltából.

Emellett persze nem elhanyagolható tény az sem, hogy az amatőr kerékpározás a kiegészítő felszerelésekkel, ruhákkal, és persze az amatőröknek készülő kerékpárokkal, óriási piaccá és üzletté nőtte ki magát.

Ez nem véletlen, hiszen amíg a kerékpározás jó néhány évvel ezelőtt még elsősorban a falvakban volt népszerű közlekedési eszköz, addig ma már, köszönhetően a gombamód szaporodó, biztonságos kerékpárutaknak, a városokban is meghatározó szerephez jutott.

Jó hír, hogy nem kizárólag a fiatalok körében élvez ma már óriási népszerűséget a kerékpározás. Arról nem is beszélve, hogy az ízületeket maximálisan kímélő, mégis rendkívüli sportélményt adó kerékpározás az időjárás szeszélyeitől függetlenül ma már gyakorlatilag bármikor, bárhol űzhető, ahol rendelkezésre áll egy szobakerékpár.

Futás, ami a legegyszerűbb és legnagyszerűbb sport

Ahogy a sportágak többségénél szükség van valamilyen kiegészítő eszközre, vagy speciális körülményre, a sportok „királynőjéhez”, a futáshoz nincs szükség szinte semmire. Éppen az egyszerűsége adja ennek a sportágnak a varázsát, hiszen ennek űzéséhez tényleg csak elhatározásra van szükség.

Igaz, talán kevésbé szórakoztató, mint „labdás” társai, de akik rendszeresen űzik, azok tudják, van az a pillanat, amikor a szenvedéses erőlködés hirtelen átváltozik örömforrássá. Nem véletlen, hogy a futásra nagyon könnyen rá lehet szokni, ami egy nagyon pozitív függőséget okoz.

Természetesen az időjárás, a nem megfelelő domborzati viszonyok, vagy éppen a talaj minősége kényelmetlenné teheti néha, de ilyenkor jól jöhet egy futópad, amely időtől és körülményektől függetlenül biztosítja a maximális sport élményt.

Kép forrása: Istockphoto.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.