Sóstó

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont Székesfehérvár belvárosától mindössze 2,5 km-re található, és a 2019-es év egyik legnagyobb újdonságának mondható Székesfehérváron. A város szerves részét képezi, összhangba hozza a város nyüzsgő életét a természet nyugalmával és közelségével.

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület 218 hektáron helyezkedik el, ebből 121 hektár országosan is védett területnek lett nyilvánítva, ugyanakkor a többi terület is oltalom alá esik, hiszen számos védett, illetve fokozottan védett növény és állatfaj található meg a területen.

Ez a természetvédelmi terület egész évben látogatható, ugyanis számos tanösvényt alakítottak ki, emellett a Látogatóközpont is jó lehetőséget nyújt a környék jellegzetes növény és állatvilágának a megismerésére.

A ritka növényfajok közül számos orchideafaj található meg a területen, mint például a békakonty (Neottia ovata), a vitézkosbor (Orchis militaris), a poloskaszagú kosbor (Anacamptis coriophora), vagy a fehér madársisak (Cephalantera damasonium), de láthatunk magyar szegfűt (Dianthus pontederae), vagy ősszel őszi kikericset (Colchicum autumnale) is.

A Sóstó területe számos gerinctelen és gerinces állatfajnak is otthont ad, emellett több mint 100 madárfaj költőhelyéül is szolgál.

Mit nyújt a látogatók számára a Sóstó Látogatóközpont?

A Látogatóközpont rendszeresen fogad csoportokat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt, de vannak olyan tanösvényi útvonalak, melyek önállóan is bejárhatunk, ha a természetben szeretnénk egyet barangolni.

Emellett a Látogatóközpont ökotúrákat is szervez, melynek keretén belül szakértő vezeti végig a csoportokat a Sóstó egyes tanösvényein bemutatva a látnivalókat, illetve hasznos és érdekes információkat megosztva az érdeklődőkkel.

Vannak előre meghirdetett ökotúrák, mint a júliusban megszervezett Gyurgyalag Ökotúra, melynek során a földi rigó költőhelyét és szokásait ismerhették meg a látogatók. Emellett azonban állandó ökotúrák is rendelkezésre állnak, melyek másfél-két órásak, és a tó északi részét mutatják be a látogatóknak.

Nem csak egy napra érdemes tervezni, ha a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területet szeretnénk bejárni

Pe-Ki Lux Apartman

Kép forrása: Pekiapartman.hu

Ha az egész Sóstó területét be szeretnénk járni, az akár többnapos program is lehet. A lehetőség nemcsak a környékbeliek számára nyitott, érdemes akár nyaralást vagy csak a hétvégi kirándulást ide szervezni.

Ha pedig többnapos kirándulásban gondolkodunk megnézhetjük a Bory-Várat, Fekete Sas Patikamúzeumot, Csókakő Várat is, akkor például a Pe-Ki Lux Fehérvár Apartman jó lehetőséget kínálhat a számunkra.

Képek forrása: Pekiapartman.hu; Sostoszekesfehervar.hu /Szerző: Simon Erika

Forrás: Pekiapartman.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Barangoló

Comments are closed.