sárgarigó

A sárgarigó, vagy régies nevén aranymálinkó (Oriolus oriolus), Európa jelentős részén és Észak-Afrikában is elterjedt madár, Ázsiában, egy másik alfaja fordul elő. Magyarországon, gyakori fészkelő, ugyanakkor, csak nagyon rövid ideig tartózkodik az ország területén.

Április-májusban érkezik meg, augusztusban pedig a madarak nagy része el is vonul. Hurokvonuló, tavasszal nyugatabbi útvonalon tér vissza afrikai telelőhelyéről, mint ahol ősszel elvonult. Európai állománya stabilnak mondható, melyben segíti, hogy jól alkalmazkodott az ember által alakított élőhelyekhez is.

Magyarországon legtöbbször ligetes erdőkben költ, de falusi környezetben, tanyák körül, gyümölcsösökben, temetőkben, parkokban és telepített erdőkben is előfordul. Táplálékának nagy részét a lombkoronában élő rovarok teszik ki, megeszik a kevés természetes ellenséggel rendelkező szőrös hernyókat is. Étrendjüket lédús gyümölcsökkel is kiegészítik.

Nagyon szép megjelenésű és jellegzetes énekhangú madár, semmilyen más madárral nem téveszthető össze, ha sikerül megpillantanunk. Ez élénk színe ellenére sem olyan könnyű feladat, mivel óvatos, nyugtalan természetű madár, próbál rejtőzködni. Fajtársaival és más madarakkal gyakran marakodik és kergetőzik.

A sárgarigó hangja:

Testhossza 24 cm, szárnyfesztávolsága 44-47 cm, testtömege 56-79 gramm. Csőre vörös, szárnya, farka vége fekete színű, a hím testének többi része aranysárga árnyalatú, a tojó alul szürkés, finoman mintázott. A fiókák a tojókra hasonlítanak.

A sárgarigó évente egyszer költ, jellegzetes fészkét az ágvillába építi. A rostokból, háncsból, fűszálakból összefont, kosárszerűn lecsüngő fészket a hím és a tojó közösen építi. Fészekalja jellemzően 3-5 tojásból áll, a 14-16 napig tartó kotlás során a tojó és a hím is ül a tojásokon.

A tojásokból kibújó fiókákat a szülők közösen etetik rovarokkal, igaz a hím kisebb szerepet vállal az etetésben. A fiatal madarak 14-15 napos korukban hagyják el a fészket, szüleik még ezután is sokáig gondoskodnak róluk.

A sárgarigó hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2002-ben „Az év madarává” választotta.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.