sárgafejű királyka

A sárgafejű királyka (Regulus regulus) 4-7 grammos testtömegével, 9 cm-es testhosszával és 13-16 cm-es szárnyfesztávolságával, Európa legkisebb madarának számít, a fajra rendkívül hasonlító tüzesfejű királykával (Regulus ignicapillus) együtt a hazánkban előforduló legapróbb madárfaj.

A Luxemburg nemzeti madara kitüntető címmel is rendelkező sárgafejű királyka Európa mérsékelt övi területein és Ázsiában is előforduló, rövidtávú vonuló madárfaj, egyes populációi egész télen kitartanak a költőhelyükön.

sárgafejű királyka

Kép forrása: Pixabay.com

Kóborlásuk során, nem ritka, hogy városi környezetben is felbukkannak, ezek a kedves természetű madarak, melyek az ember közelségétől sem riadnak meg. Bár, nagyon aprók, kis szerencsével könnyen beazonosíthatjuk őket, hátuk olajzöld színű, alsótestük szürke, fejükön sárga vagy narancssárga csík van.

Természetes élőhelyüket a lucfenyvesek jelentik, elterjedési területük is a lucosok vonalát követi, elsősorban a sűrű, homogén állományokat kedvelik, míg a síkvidékeket inkább elkerülik.

sárgafejű királyka

Kép forrása: Pixabay.com

Kisebb rovarokkal és pókokkal táplálkoznak, csőrük alkalmatlan a magevésre, így az áttelelő példányok, a hűvös téli időszakban is pókok és rovarmaradványok után kutatnak.

Évente kétszer költ, első költését március vége és április közepe között kezdi, a második költésre június közepe és augusztus közepe között kerül sor. A mohákból, zuzmóból és állati szőrökből álló fészket, a tojó és a hím közösen építi a lucfenyők ágaira és dúsan béleli szőrrel.

sárgafejű királyka

Kép forrása: Pixabay.com

Egy átlagos fészekalj általában 7-11 tojásból áll, ezeken a tojó egyedül kotlik, a kotlás ideje általában 14-17 nap. A fiókákat a két szülő felváltva eteti, 16-19 nap elteltével hagyják el a fészket, ezt követően nem néhány napig még szüleik etetik őket.

A sárgafejű királyka Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.