rovarbarát kert

Évről-évre újabb divatirányzatok kerülnek elő, vannak azonban olyan kerti trendek, melyek időtállóak, hasznosak, ráadásul még látványosak is! Ilyen többek közt a rovarbarát kert, melynek alapgondolata, hogy a kerítésünkön belül hozzunk létre olyan körülményeket, melyek a rovaroknak hasznosak, segítik őket a túlélésben és a szaporodásban!

Miért jó a rovarbarát kert?

A rovarok bár nem az állatvilág legnépszerűbb tagjai, mégis kiemelkedő szerepük van az ökológiai rendszerben. A növények döntő többsége például rovarbeporzású, így nélkülük a növényvilág sem lenne tartósan életképes.

Számos hasznos kerti rovar létezik, melyek növényeket támadó kártevőket pusztítanak el, sok rovarféle pedig táplálékul szolgál madaraknak, egyéb élőlényeknek, így a számuk csökkenésével vagy eltűnésükkel az egész ökoszisztéma hatalmas kárt szenvedne.

Végül arról se feledkezzünk meg, hogy az életteli, igazán lélegző-lüktető birtok elképzelhetetlen rovarok nélkül, példaként elég talán a pillangókat felhozni!

A modern életformánkkal járó szennyezés, a klímaváltozás, a vegyszerek használata mind-mind nagy arányban ritkítják a rovarokat, így nagyon is indokolt akár kis léptékben, a saját kertünkben elkezdeni a megmentésüket!

Mit tehetek, hogy a kertem rovarbarát legyen?

A rovarok számára vonzó kert kialakítása nem jár alapvető változtatásokkal, nem kell a birtokot teljesen újragondolni, kezdetnek elegendő pár kisebb változtatás, így például alkalmazhatók a következő lépések:

  • A kert bizonyos, inkább a félreeső részein hagyjuk magasra nőni a pázsitot, illetve engedjünk szabad utat a burjánzó aljnövényzetnek.
  • Helyezzünk ki fatuskókat, rönköket a kert több pontján, melyekbe számos rovarfaj költözhet be.
  • Vágjunk bele a komposztálásba, ami hatékonyan elősegíti az elbomlott növényi részek feldolgozásával foglalkozó rovarok elszaporodását.
  • Mellőzzük, teljesen hagyjuk el a rovarirtószerek, talajfertőtlenítőszerek alkalmazását, helyettük vessünk be biokertészeti módszereket.
  • Növényválasztáskor részesítsük előnyben a honos növényfajokat, ezek ugyanis nagyobb eséllyel válnak a rovarok hasznára.
  • Próbáljuk meg a kert zaj és fényszennyezésének csökkentését.
  • Ültetéskor válasszunk dús lombozatú cserjéket és fákat,  valamint kerüljenek az ágyásokba, virágládákba színes, illatos, mézelő virágok!
  • Készítsünk rovarhotelt!

Rovarhotel? Az meg mi?

A rovarhotel egy egyszerű építmény, amit házilag is könnyedén össze lehet dobni, de manapság már bolti, kész változatok is kaphatók. Rovarhotel építéséhez felhasználható akár egy régebbi, kiszuperált bútor, például egy tálalószekrény, öreg komód, de némi faanyagból is összeácsolható néhány óra alatt.

A rovarhotel lényege, hogy több emeletes legyen, és több osztott rekesszel rendelkezzen, a különböző részekben pedig különböző anyagokat kell elhelyezni, számolva azzal, hogy többféle rovar fog megtelepedni bennük, melyeknek eltérőek az igényeik, valamint nem feltétlen akarnak társulni a többiekkel.

A rekeszekbe helyezzünk lyukacsos téglát vagy cserepeket (törött, csorba darabok is megfelelnek), különböző méretű fúrószárakkal megfúrt fatörzs darabokat, vastagabb ágakat, összekötözött nádat vagy bambuszt. Más rekeszekbe tömjünk szalmát, fűnyesedéket, leveles ágdarabokat, tobozokat. Ezek mind kiváló menedék-, és lakóhelyet fognak kínálni sokféle rovarfajnak!

Az építménynek mindenképpen legyen teteje, túlnyúló peremmel, hogy a rovarszobák ne ázzanak be esőben sem. A rovarhotelt érdemes a kert egy félreesőbb részére helyezni, hiszen ideális esetben nagy lesz a jövés-menés körülötte, mely egyébként roppant érdekes is lehet, így jó mulatság lesz a gyerekekkel együtt megfigyelni a kert apró lakóit!

Vannak hátrányai a rovarbarát kertnek?

A rovarbarát kialakítás egyes elmei, így például a dús aljnövényzet vagy a kihelyezett, hamarosan korhadásnak induló rönkök nem feltétlenül illenek egy hagyományos díszkerti elképzelésbe, így első lépésben a kert nem frekventált részeit érdemes átalakítani a vázolt módon.

Azt is tudni kell, hogy nem csak ismerős és kedvelt rovarok fognak megjelenni, hanem akár riasztó külsejű vagy szúrásra, csípésre hajlamos fajok is betelepülhetnek, így a kezdetekben kellő óvatossággal járjunk el!

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.