réti cankó

A réti cankó (Tringa glareola) Eurázsiában elterjedt madárfaj, elterjedési területe a Skandinávia és Kamcsatka közti területeket. Tocsogós réteken, mocsarakban, lápréteken költ. Európai állománya csökkenő tendenciát mutat.

Rendszeres tavaszi és őszi átvonuló madarunk, időnként előfordulnak átnyaraló egyedek is. Hazánkban a szikes tavakon, nedves réteken, árasztásokon, belvízfoltokon és halastavakon nagyobb csapatait is meg lehet figyelni , erre legalkalmasabb a március és május, valamint június és október közötti időszak.

A madarak egy része Dél-Európában és Észak-Afrikában vészeli át a telet, ugyanakkor az állomány zöme a Szaharán túlra vonul. Táplálékának nagy részét a különféle rovarok, valamint ezek lárvái jelentik, időnként más elérhető apró szervezeteket is fogyaszt.

A kifejlett réti cankó testhossza 19-21 cm, szárnyfesztávolsága 56-67 cm, testtömege 50-80 gramm. Különféle növényi anyagokból álló fészkét zsombékokon építi. Fészekalja jellemzően 3-4 tojásból áll.

Érdekesség, hogy a 22-23 napig tartó kotlásban, valamint a fiókák felnevelésében is a hím vállal nagyobb szerepet. A fiatal madarak egy hónapos koruk környékén válnak röpképessé. A réti cankó Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Forrás: MME

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.