piroslábú cankó

A piroslábú cankó (Tringa totanus) öt alfaja Eurázsia jelentős részén előfordul. Magyarországon főként az alföldi szikeseken, vizenyős réteken, legelőkön fészkel, nem ritkán bíbicek és nagy godák társaságában. Tavasszal és ősszel gyakori átvonulónak számít.

A hazánkban fészkelő madarak gyakran már júliusban elhagyják az országot. A telet a mediterrán térségben, kisebb számban, Afrikában vészelik át. A faj visszaszorulóban van, melynek oka nedves élőhelyek kiszáradása, lecsapolása, nem megfelelő mértékű legeltetése.

A kifejlett piroslábú cankó testhossza 27-29 cm, szárnyfesztávolsága 59-66 cm, a hím testtömege 85-130 gramm, míg a tojóé 100-150 gramm. Táplálékául főleg rovarok, apró rákok és férgek szolgálnak, amelyeket a tocsogós területeken zsákmányol.

Növényi anyagokból álló fészkét zsombékra építi, lehetőség szerint sekély vízzel körülvett lokális magaslaton. Fészekalja jellemzően 4 tojásból ál, melyekből a fészekhagyó fiókák 23 nap kotlás után kelnek ki.

A fiókákat szüleik a növényzet között, a tocsogós területen nevelik. A fiatal madarak 25-35 napos korukra válnak röpképessé. A piroslábú cankó Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Forrás: MME

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.