partfal

A Szegeden tevékenykedő Mondolo Egyesület partifecskék és gyurgyalagok számára alakított ki partfalat a Kiskunsági Nemzeti Parkkal és egy külső szakértővel együttműködve. Olyan eredményes lett az akció, hogy kb. 120 pár partifecske és 10 pár gyurgyalag talált otthonra a partfalban.

Hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske és a színpompás gyurgyalag egyaránt löszös, homokos magas partfalakban fészkelnek. Régebben a természetes fészkelőhelyeiket a szabályozatlan folyók szakadásos partfalai adták, ám ezek eltűnése miatt új helyszíneken jelentek meg.

partifecskék

Partifecskék / Kép forrása: KNP.hu / Szerző: Puskás József

Költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás.

A telelésből viszonylag későn, április végén-május elején visszaérkező partifecskék számára az egyik legfontosabb szempont a fészkelésnél a meredek, ragadozók által nehezen elérhető függőleges falak megléte. Ezeket a biztonságos helyeket a telepesen költő madarak évekig használják.

A maguk által vájt üregekben nevelik fel fiókáikat, ahol a paraziták is megtelepszenek és felszaporodnak, emiatt a fecskék minden évben új, friss partfalat keresnek maguknak.

gyurgyalagok

Gyurgyalagok / Kép forrása: KNP.hu / Szerző: Puskás József

Mivel természetes módon ma már ritkán keletkezik friss partfal, nagy segítség nekik az emberi jóindulat és akarat. Szerencsére nem csak Szegeden, a Mondolo Egyesület jóvoltából van erre példa, de már több településen is olyan mesterséges homokfalakat alakítottak ki az önkormányzatok, amelyek több száz pár partifecskének és gyurgyalagnak nyújthatnak fészkelőhelyet.

Tavaly tavasszal például Baján, Bácsalmáson, Bácsbokodon és Mélykúton is a madarak költését segítő földmunkákat, partfal-kialakításokat végeztek.

A madarak költési idejében, április 15.-augusztus 1. között nagyon fontos a telepek zavartalanságának megőrzése, a homokbányászat vagy más földmunkák, illetve a technikai sportok felfüggesztése.

A partifecskék és a gyurgyalagok hosszú távú vonulók, a Szaharától délre töltik a telet. Vonulásuk során számos veszélynek vannak kitéve, ezért is fontos természetvédelmi beavatkozásokkal segíteni az itthoni sikeres költésüket.

Képek forrása: KNP.hu / Szerző: Puskás József

Forrás: KNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.