partifecske

A partifecske (Riparia riparia) szinte egész Európában költ, Afrika nyugati részén, Ázsia északi és nyugati felében, valamint Észak-Afrikában is fészkel. Vonuló madár, a telet a Szaharától délre, Afrikában vészeli át.

Magyarországon az áprilistól októberig terjedő időszakban figyelhetjük meg, szinte bárhol megtelepszik, ha alkalmas fészkelőhelyet talál magának. Táplálékául a különféle apró rovarok, levéltetvek, legyek, szúnyogok, kérészek szolgálnak, melyeket a levegőben kap el.

A kifejlett partifecske testhossza 12 cm, szárnyfesztávolsága 26-29 cm, testtömege 11-16 gramm, a legkisebb hazai fecskefajunk. Hátoldala és szárnyai barnák, fehér alsóoldalát csak a mellén szakítja meg egy barna keresztszalag.

Feje teteje, arcának két oldala, nyaka és hasa fehér. Szárnya hosszú és hegyes, farka, mint minden fecskéé enyhén villás. Csőre rövid, fekete színű és széles alapú. Lába gyenge.

Homokfalakba vájt üregekben költ évente egy, zavartalan első költés esetén két alkalommal.  Fészekalja általában 5-6, ritkán 7 tojásból áll. Telepesen fészkel, gyakran több száz, néha több ezer párból álló kolóniákat alakíthat ki.

Folyópartokon, de akár tavak partvidékén, a víz által leomlott partfalakban, valamint a homokbányákban is kialakulnak számára megfelelő nagyságú függőleges fészkelőhelyek. Minden évben új költőüregekből álló telepeket létesít, ennek célja, hogy az előző évi fészkekben elszaporodott parazitákat elkerülje.

Tavasszal, 50-80 cm hosszú költőüreget kapar, csőrével és lábával, fészkét a költőüreg végében alakítja ki. A fészek növényi rostokból, vastag fűszálakból áll, kevés tollal béleli belsejét. A tojásokból 13-15 nap kotlás után kelnek ki a fiókák, eleinte szüleik tartják őket melegen.

Második héten már a fészkelőüreg nyílásánál várják az élelemmel érkező szülőket. A fészket általában június végén, július elején hagyják el, ezután még hosszabb ideig visszajárnak a fészekbe és ott töltik az éjszakák.

A folyók vízszintemelkedése, valamint a különböző ragadozó állatok veszélyt jelenthetnek a költés sikerére. Leggyakoribb predátorai a kabasólyom, a menyét, a nyest, a róka és a házimacska.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1982-ben, 1983-ban és 2010-ben a partifecskét „Az év madarává” választotta a hazánkban élő többi fecskefajjal együtt. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ján Svetlík / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.