kutya

Hallásuk kifinomultabb, mint az embereké, így nem meglepő, hogy a számunkra is rendkívül hangos durrogás halálra rémíti szegényeket, akik a menekülés érdekében saját épségüket is kockára teszik.

Minden évben több ezer állat kóborol el ezen az egy napon, amelynek olykor a felelőtlen gazdi is okozója, azonban a megfelelő elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy elszökik kis kedvencünk.

A továbbiakban igyekszünk összefoglalni, hogyan tudjuk ezt elkerülni, és mit tehetünk, ha mégis megtörtént a baj.

Legfontosabb a megelőzés!

kutya

  1. Az első és legfontosabb teendő – nem csupán ebben az időszakban, hanem egész évben – a regisztrált mikrochip és egy telefonszámmal ellátott nyakörv.
  2. Próbáljuk meg lefárasztani őket napközben, hogy estére – mire a hangzavar elkezdődik – álomba szenderüljenek.
  3. Ne hagyjuk őket odakint! Ha tehetjük, vigyük be őket a lakásba.
  4. Ne hagyjuk őket egyedül! Igyekezzünk a szilvesztert úgy szervezni, hogy otthon lehessünk kis kedvencünkel. Nincs számára nagyobb megnyugvás, mintha egy ilyen estén mellette van a gazdija.
  5. Ha már otthon vagyunk vele, és bevittük a lakásba. Semmiképp se hagyjuk magára, keressük elő kedvenc játékait és kössük le a figyelmét.
  6. Amennyiben tudjuk – hisz ismerjük saját kedvencünk – hogy hiába minden elővigyázatosság, akkor kérjük állatorvos segítségét.
  7. Ha nem oldható meg az otthonlét, semmiképp ne vigyük őket magunkkal a hangzavar közelébe. Inkább keressünk egy zárható, biztonságos helyet. A lényeg, hogy komfortosan érezzék magukat.
  8. Veszély esetén az állatok a falkavezér viselkedését utánozzák. Egy házi kedvenc esetén ez a mintakép a gazdi maga, tehát próbáljunk vidáman, nyugodtan viselkedni velük, ez ugyanis megnyugtatja őket is.

Segítsünk az állatoknak, segítsünk egymásnak!

kutya

Sajnos abban az esetben is elkóborolhat állatunk, ha minden lépést betartunk. A rémült állatok hosszú kilométereket képesek megtenni a menekülés érdekében, tehát fontos, hogy minél hamarabb megkezdjük a keresést.

Amennyiben az első pontban is hangsúlyozott chip és nyakörv megtalálható az állaton, úgy nagy az esélye, hogy hamar hazakerüljön, de ne bízzuk másra a “piszkos munkát”.

Jelentsük be az eltűnést, vegyük igénybe az internet nyújtotta lehetőségeket, és nézzünk végig minden lehetséges menhelyet, állatkórházat, állatorvosi rendelőt és civil szervezetet.

Az elveszett állatok olykor nehezen kerülnek haza, ezért ha látunk az utcán egyet, próbáljuk meg magunkhoz csalogatni, befogni és segíteni hazajutását. Ha találunk rajta nyakörvet, olvassuk le az adatokat és jutassuk haza őt.

Amennyiben ez nem található meg, úgy állatorvosi rendelőkben le tudjuk olvastatni a mikrochipet – jobb esetben rendelkezik vele – és máris megtudjuk kihez tartozik. Ha nem tudjuk befogni, értesítsük az illetékes hatóságot, illetve fotózzuk le és osszuk meg másokkal.

A hétköznapokban oly gyakran használt közösségi oldalakat igyekezzünk kihasználni a jó cél érdekében is! Segítsünk egymásnak, segítsünk az állatoknak!

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.