örvös légykapó hím

Az örvös légykapó (Ficedula albicollis) Közép- és Kelet-Európában elterjedt faj, Magyarországon, a középhegységi bükk- és gyertyános-tölgyes erdőkben gyakori fészkelő. Vonuló madár, a telet Afrikában vészeli át, szeptemberben vonul el, és április végén érkezik vissza hazánkba. Vonulása során szinte bárhol megpillanthatjuk az országban.

Kistermetű, ugyanakkor mégis nagyon látványos madárfaj, köszönhetően a hímek elegáns fekete-fehér tollazatának. Testhossza 13 cm, szárnyfesztávolsága 22-25 cm, testtömege 12-16 gramm.

örvös légykapó hím

Örvös légykapó hím / Kép forrása: Flickr / Szerző: Andrej Chudý / Licence: CC BY-SA 2.0

A hím nagyon hasonló a kormos légykapóhoz, a nyakán lévő fehér örv és a szárnyán és a homlokán lévő nagyobb folt segít megkülönböztetni tőle. A barnás színű tojó szinte megszólalásig hasonlít a rokon faj tojójára.

örvös légykapó tojó

Örvös légykapó tojó / Kép forrása: Flickr / Szerző: Radovan Václav / Licence: CC BY-NC 2.0

Táplálékának nagy részét a különféle repülő rovarok jelentik, melyeket nyílt területekre néző ágakról vadászva zsákmányol. A fiókanevelés ideje alatt, a fák és cserjék lombján is keresgél. Természeteses odvakban költ, de szívesen használja a B-típusú mesterséges odút is.

Évente egyszer költ. A hímek április végén foglalják el revírjüket, melybe csak a fészekodú közvetlen környezete tartozik, néhány hím poligám és egyszerre több odú felett is őrködik. A fűszálakból, növényi rostokból és kevés levélből álló fészket a tojó építi, gyakori, hogy egy napon belül végez a fészek építésével.

Az örvös légykapó hangja:

Fészekalja 5-8 db égszínkék színű tojásból áll, melyen csak a tojó ül a 12-14 napig tartó kotlás során. A fiókák 14 napos korúkig maradnak a biztonságot jelentő odúban, a szülők közösen etetik őket.

Ha kedvezőtlen az időjárás, a fiókanevelés néhány nappal elhúzódhat. A kirepülés után a szülők egy hétig még gondoskodnak a fiókákról. Az örvös légykapó Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Andrej Chudý / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr / Szerző: Radovan Václav / Licence: CC BY-NC 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.