ökörszem

Az ökörszem (Troglodytes troglodytes) Magyarország és Európa egyik legapróbb termetű madara, a sárgafejű királykánál valamivel nagyobb. Egész Európában, Közép- és Kelet-Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában is előfordul.

Rövidtávú vonuló, illetve kóborló madár, télen a hegyekből, az alacsonyabban fekvő területekre húzódik. Ebben az időszakban, Magyarország egész területén, bokros árokpartokon, nádasokban és a kertekben is gyakori vendég.

Az ökörszem testhossza 9-10 cm, szárnyfesztávolsága 13-17 cm, míg testtömege 7-12 gramm között változik. Tollazata fahéjbarna színű, rövid farkát merőlegesen felmereszti. Termete és egyszerű tollazata ellenére rendkívül figyelemfelkeltő madár, köszönhetően, erőteljes, távolról is hallható cserregő hangjának.

Az ökörszem hangja:

Fő táplálékát a rovarok és pókok jelentik, melyeket a talajon és a talajközeli növényzetben ejt zsákmányul, télen apró fűmagvakat is fogyaszt. Évente kétszer költ az áprilistól augusztusig terjedő időszakban.

Április és augusztus között két költése van. Az évenkénti költések ideje változó. Kedvező időjárás esetén, az első többnyire májusban van, de ez eltolódhat június elejére is. Az ökörszem legtöbbször csüngő gyökérzet közé, ritkábban sűrű bokorba, rőzsecsomóba, folyondárba és fák oldalsarjai közé építi fészkét.

ökörszem

Kép forrása: Pixabay.com

A kissé ovális, néha gömb alakú zárt fészket a hím építi általában hullott, barna falevelekből, ritkábban páfrány- és egyéb növényi hulladékokból. A fészek belsejét finom mohával, ritkábban szőrrel és tollal béleli.

Az ökörszem hím egy-egy árokszakaszon a hím 2-3 fészket is rak, a tojó ezek közül választja ki azt, amelybe végül lerakja tojásait. A fészekalj általában 6-7 tojásból áll, míg a kotlási idő 14-16 nap, a tojó egyedül üli a tojásokat. A fiókák 14-16 nap alatt cseperednek fel és hagyják el a biztonságot jelentő fészket.

A tojó és a hím közösen etetik a fiókákat, a kirepülést követően egy ideig még etetik őket, majd elhagyják a költőterületet és kóborolnak. Az ökörszem Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.