nyugdíjbiztosítás

Ebben a cikkünkben összehasonlítjuk a Nyugdíj Előtakarékossági Számlát és a nyugdíjbiztosítást. Megnézzük, hogy mik is ezek, milyen előnyeik és hátrányaik vannak. Segítünk a választásban.

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egy olyan megtakarítási forma, mely során rendszeres, fix összegű befizetéseket kell eszközölni. A felgyülemlő pénz befektetéséről az intézmény szakemberei döntenek. Legalábbis arról, hogy milyen portfóliókat hoznak létre számunkra. Mi pedig dönthetünk az egyik vagy a másik mellett, hogy melyikbe szeretnénk befektetni a befizetéseinket.

Hatalmas előnye, hogy nekünk nincs más dolgunk, mint hogy minden hónapban elküldjük a megfelelő összeget. Ezt akár automatizálhatjuk is egy állandó átutalási megbízás megadásával. Így már gyakorlatilag teljesen hátra is dőlhetünk. Elég akár csak évente is felülvizsgálni a döntésünket, hogy milyen portfólióba akarjuk, hogy a befektetéseink kerüljenek.

Ez egy kiszámítható, tervezhető, biztonságos és végtelenül kényelmes megoldás.

Mi az a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)?

Ez egy olyan értékpapírszámla, ami a tartós befektetési számlához (TBSZ) hasonló. Igazából a különbség csak annyi, hogy itt csak akkor férhetünk hozzá a megtakarított összeghez, ha az alábbi két feltétel egyszerre teljesül:

  • Legalább 10 éve nyitottunk a számlát.
  • Eljön a nyugdíjba vonulás ideje.

A nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás mellett ez a harmadik államilag támogatott megtakarítási forma öregkorunkra. Jelenleg 7 banknál lehet ilyen számlát nyitni.

Mik a NYESZ előnyei és hátrányai?

Nagy előnye a rugalmasság. Nincs meghatározott havi kötelező megtakarítási összeg, amit be kell fizetnünk. Így abszolút hozzánk igazíthatóak a befizetések. Ha szükségünk van minden forintunkra, akkor nem utalunk, de ha nagyobb összegű bevételünk van, akkor akár több százezer forintot is befizethetünk egyszerre.

Ráadásul a devizanemet és az értékpapír formáját is mi határozhatjuk meg. Alacsony a működési költsége, mivel az éves számlavezetési díj körülbelül 2.000-3.000 Ft körül mozog. A NYESZ összegének biztonságáról a BEVA gondoskodik, mely 100.000 euróig garantálja a megtérítést. 1 millió forintig a 100%-ot, afelett a 90%-ot térítik meg.

Hátránya, hogy ha nincs kellő tapasztalatunk és szakértelmünk, akkor hatalmas kockázatot jelent. Itt ugyanis nem szakemberek által összeállított portfóliók közül kell választanunk, hanem teljesen magunkra vagyunk utalva. Nekünk kell elvégeznünk minden értékpapírhoz köthető tranzakciót, devizaváltást.

Továbbá azt is érdemes tudni, hogy nem a mi saját nyugdíjkorhatárunkhoz van kötve a lejárat, amikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz. Ez úgy van meghatározva, hogy a nyitáskori épp aktuális korhatár lesz a mérvadó. Így hiába megyünk 65 évesen nyugdíjba, ha a megnyitáskor 67 év a határ, akkor csak két évvel később tudunk majd hozzáférni az összeghez.

A fentiek alapján talán már el lehet dönteni, hogy a kiszámítható nyugdíjbiztosítást vagy a munkásabb NYESZ-t választjuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.