napelem

Az elektromos rendszerek tűzvédelme és biztonsága központi kérdés. Nem hiába nagyon sok rendelkezés és előírás vonatkozik ezekre. Természetesen a napelemes rendszerek sem jelentenek kivételt ezek alól.

Éppen ezért időnként komoly teszteket végeznek a szakemberek, hogy megérthessék, mi is történik valójában a tűzeseteknél, és milyen védelmi rendszerek és hogyan működnek ezeknek a biztosítására.

A biztonság mindenekfelett

A SolarEdge közreműködésével szervezett balatonföldvári tűzkísérleten külön építettek egy 20 négyzetméteres napelemes rendszert, amely természetesen működött is. A fő kérdés itt az volt, hogyan is viselkedik a SolarEdge rendszer egy valódi tűz esetén? Hiszen a SolarEdge hitvallása is az, hogy a biztonság mindenekelőtt való.

A 10 napelemből épített PV-rendszert a strandon építették fel és annak tűzeseti viselkedését vizsgálták valós körülmények között. Arra keresték a választ, hogy milyen a feszültségek időbeli lefolyása, s közben erősen a SolarEdge biztonsági funkcióira összpontosítottak.

Hagyományos string-inverter és SolarEdge okos inverter

A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség rendezte a konferenciát, amelynek igen látványos eseménye volt a SolarEdge biztonsági funkcióinak bemutatása és tűzeseti viselkedésének elemzése. A hagyományos string-inverterekkel szembeni nagy különbség világosan megfigyelhető volt.

Hiszen a sorba kötött napelemek napsütéskor generátorként viselkednek, még abban az esetben is, ha az inverterről le vannak választva. Ha meggyullad, a tető oltását csak akkor lehet elkezdeni, ha a napelem rendszer már megsemmisült.

A Wagner Solar Hungáriánál elérhető SolarEdge okos inverternél más a helyzet, mert itt nem a napelemek, hanem az optimalizálók vannak sorba kötve. Ezek pedig képesek a napelemeket leválasztani, ha tűz üt ki.

Kisebb kár, kevesebb veszély

Mindig is igen fontosak voltak a kontrollált körülmények között végzett különböző tűzkísérletek, mert biztonságos helyzetben tudják a szakemberek a mindennapokban használt eszközöket vagy rendszereket tesztelni. Napjainkban pedig ez fokozottan igaz.

Sok értékes és bonyolult rendszert használunk otthonainkban, amelyeket érdemes különösen óvni. Egy esetleges tűzesemény bekövetkeztekor az optimalizálók a napelemes rendszerben képesek a tűz minimalizálására, emellett maguk a tűzoltók is sokkal kevésbé lesznek kitéve a veszélyeknek.

A SolarEdge rendszer üzemzavar esetén leválasztja a napelemeket, a feszültség nagyon csekély lesz abban, a biztonságos oltás szinte azonnal megkezdhető.

Ha nem szereted a bizonytalanságot, s számodra is nagyon fontos, hogy baj esetén a károk minimálisak legyenek, akkor fordulj bizalommal a Wagner Solar Hungária, a SolarEdge inverterek hivatalos magyarországi forgalmazójának tapasztalt munkatársaihoz.

Kérj itt pár kattintással ajánlatot vagy tudj meg többet a SolarEdge termékekről!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.