nagy lilik

A nagy lilik (Anser albifrons) világszerte elterjedt madárfaj, Eurázsia és Észak-Amerika sarkvidéki területein 5 alfaja él. Hazánkban tömeges őszi és tavaszi átvonuló, legnagyobb számban az alföldi vizes élőhelyeken figyelhetjük meg, de jelentős számban jelenik meg a Dunántúlon is.

Első nagyobb csapatai ősszel októberben érkeznek, majd a tél folyamán a legtöbbjük elhagyja hazánkat, tavasszal azonban újra átvonulnak Magyarországon. Enyhébb teleken jelentős számban át is telelhet.

A mértéktelen vadászat, az élőhelyek átalakítása, és az éjszakázóhelyek zavarása miatt az elmúlt évszázadban jelentősen csökkent a száma, jelenleg azonban stabil az állomány. Hazánkban nem élvez védettséget és vadászható is, azonban ez nagy körültekintést igényel, mivel a vegyes csapatokban más veszélyeztetett vagy ritka fajok is előfordulhatnak.

A kifejlett nagy lilik testhossza 65-78 cm, a szárnyfesztávolsága 130-165 cm, testtömege 1800-3100 gramm. A test tollazatának színe sötét szürkésbarna árnyalatú. A homlokán jól látható fehér folt van, amelynek szélessége, megegyezik a csőr szélességével, nagyjából a szemek vonaláig ér és felül lekerekített. Ez az első éves fiataloknál hiányzik.

Hasán feltűnő, széles, fekete keresztsávok húzódnak. A fiataloknál ezek a jegyei hiányoznak. A homlokfolt alakja és a has csíkozása egyedenként különböző lehet. Farcsíkja, fara és alsó farkfedői fehérek.

Szeme sötétbarna, csőre rózsaszín, lába élénk okkersárga. A szárny csúcsa a fark végéig ér. Hangja éles “lilik-lilik”, erről kapta a nevét. Táplálékának nagy részét, a különféle a fűfélék jelentik. A hazákban pihenő madarak a gabonafélék vetésein és a kukoricatarlókon is sok időt töltenek.

A nagy lilik hangja:

A nagy lilik évente egyszer költ, a nyílt tundrai élőhelyeken fészkel. Fészkét nyílt helyre, a környéken fellelhető növényekből építi. Fészekalja jellemzően 4-7 tojásból áll. A 28 napon át tartó kotlás során a tojó ül a tojásokon, miközben a gúnár őrködik.

A kislibákat a két szülő közösen vezetgetik. A fiatal madarak 7-8 hetesen már képesek repülni, ezt követően még sokáig együtt marad a család.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ján Svetlík / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.