nagy fakopáncs

A nagy fakopáncs (Dendrocopos major) Magyarország leggyakoribb harkályféléje, állandó madarunk, csak télen kóborolhat el kisebb távolságokra. Egész Európában, Észak-Ázsiában és Északnyugat-Afrikában megtalálható, lényegében minden olyan helyen képes megtelepedni, ahol a költéshez megfelelő fát talál.

Rendkívül elegáns, szép megjelenésű madár, testhossza 22-23 cm, testtömege 70-100 gramm, szárnyfesztávolsága 34-39 cm. Feje teteje, nyaka és háta fekete: a fekete bajuszsávot fekete sáv köti össze a tarkóval. Más európai harkályoktól az különbözteti meg legjobban, hogy ez a fekete keret fehér sapkát zár közre.

nagy fakopáncs

Kép forrása: Pixabay.com

A két látható szélső faroktolla fehér színű, fekete pettyekkel vagy sávokkal díszített. A fiatal példányoknál a bajuszsávot a tarkóval összekötő sáv keskenyebb, gyakran nem is ér el a tarkóig. Fartájéka és alsó farokfedői skarlátvörös színűek.

A nagy fakopáncs táplálékának nagy részét a hernyók és a rovarok jelentik, melyeket a fák kérge és a korhadék alól zsákmányol. Ahhoz, hogy a fák belsejében lévő rovarokhoz is hozzáférjen, csőrével tölcsér alakú lyukat vág.

nagy fakopáncs

Kép forrása: Pixabay.com

A téli időszakban gyakran feltűnik a madáretetők környékén is, ebben az időszakban, főként csonthéjas gyümölcsöket és makkot fogyaszt.

Évente általában egyszer költ, azonban, ha az első költése meghiúsul, akkor pótköltéssel is próbálkozik. A kora tavaszi nászidőszakban a hímek gyors kopácsolással, „dobolással” jelzik területüket, valamint több odút is készítenek, melyek közül a tojóval közösen választják ki a fészek helyét.

A nagy fakopáncs hangja:

A tojó általában 4-6 tojást rak, az odú aljában lévő forgácsokra, a kotlás az utolsó tojás lerakása után, vagy kicsivel előtte kezdődik meg, a tojásokon mindkét szülő kotlik. A 14-16 napig tartó kotlást követően kelnek ki a fiókák, melyeket a szülők az odú nyílásán beadott élelemmel, kizárólag rovarokkal etetnek.

A fiókák a kikelés utáni harmadik héten már röpkések, a kirepülés után 2-3 hétig, időnként hosszabb ideig is együtt marad a család. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1997-ben és 1998-ban a nagy fakopáncsot „Az év madarává” választotta a hazánkban élő többi harkályfajjal együtt. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.