nádi tücsökmadár

A nádi tücsökmadár (Locustella luscinioides) eurázsiai elterjedésű madárfaj, a nagyobb, ritkán aratott nádasok, gyékényesek madara. Kis számban halastavak, folyók nádszegélyében is megfigyelhető. Vonuló madár, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti, hazánkban az áprilistól szeptemberig terjedő időszakban fordul elő.

Territoriális faj, a hím szinte folyamatosan énekelve jelzi a területét. Ilyenkor hallhatjuk leginkább érdekes pergő horgászorsóra emlékeztető hangját. Szúnyogokkal, hernyókkal, pókokkal és tegzesekkel táplálkozik, zsákmányát a víz felszínének közeléből szerzi, emiatt többnyire alacsonyan repül és a nád alsó részében, zsombékokon mozog.

A nádi tücsökmadár hangja:

A kifejlett nádi tücsökmadár testhossza 14 cm, szárnyfesztávolsága 18-21 cm, testtömege pedig 14-17 gramm. Tollazata világosbarna árnyalatú, mintázat nélkül. Háti része sötétebb, vörösesbarna. Évente két alkalommal költ, sikeres költéséhez elengedhetetlenül fontos az állandó vízszint.

A nád és gyékénylevelekből álló fészket a tojó építi a víz felszínéhez közel. Fészekalja 4-5 tojásból áll, melyeken a tojó egyedül ül a 12-13 napig tartó kotlás során, a hím eteti. A fiókák 13-14 elteltével hagyják el a fészket, ezután néhány napig a sűrű növényzet között rejtőzködnek.

A fészek elhagyása után, a szülők néhány napig még etetik a fiatal madarakat. A nádi tücsökmadár Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ján Svetlík / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Wikipédia; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.