turbánliliom

Rózsaszín, kecses virágaival tarkítja az erdők alját a június-júliusban virágzó turbánliliom (Lilium martagon).

A hagymás évelő növény akár méteres magasságúra is megnőhet, szárán laza fürtvirágzatban helyezkednek el dekoratív rózsaszínes-lilás, a leplek belsejében sötéten pettyezett virágai, melyek a virágzás végére teljesen visszakunkorodnak, még jobban észrevehetővé és hívogatóbbá téve ezzel vöröses portokjait a beporzók számára.

A növény a nevét a teljesen kinyílt virágok hátrahajló, turbánra emlékeztető lepelleveleiről kapta. A turbánliliomot már tavasszal, leveles állapotában is könnyen felismerhetjük jellegzetes, látszólag örvösen álló alsó leveleinek köszönhetően.

Magyarországon sokféle társulásban előfordul, de mészkedvelő erdőkben találkozhatunk vele leggyakrabban. A turbánliliom 1988-ban került fel a védett növények listájára, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

A turbánliliom bár nem túl gyakori a kertészeti üzletek kínálatában, de néhány helyen megvásárolhatjuk hagymáit, így akár a kertben is nevelhetjük és gyönyörködhetünk különleges virágaiban.

A turbánliliom legjobban a félárnyékos fekvést kedveli, világosabb helyre is ültethetjük, ilyenkor azonban nagyon kell figyelni az öntözésére. Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén lúgos talajokat szereti.

A legtöbb hagymáshoz hasonlóan a turbánliliomra is igaz, hogy csak akkor szabad visszavágnunk, ha már a levelei teljesen megsárgultak és barnultak.

Betegségekre nem kimondottan érzékeny, kártevők közül időnként károsíthatják a meztelencsigák és a levéltetvek. Szaporítani fiókhagymákkal és magról is lehet.

Kép forrása: BFNP.hu / Szerző: Gadácsi Júlia

Források: BFNP.hu; CityGreen.hu

Friss cikkek innen:Barangoló

Comments are closed.