molnárfecske

A molnárfecske (Delichon urbicum) Európában általánosan elterjedt, Északnyugat-Afrikában és Kis-Ázsiában is költő madárfaj. Magyarországon mindenhol megtalálható, városi környezetben még a füsti fecskénél is gyakrabban fordul elő.

Vonuló madár, a telet a Szaharán túl, Afrikában vészeli át, hazánkban az áprilistól októberig terjedő időszakban figyelhetjük meg. Táplálékát a különféle apró rovarok jelentik melyeket többnyire a levegőben zsákmányol, időnként a házak falán fog el.

A kifejlett molnárfecske testhossza 12 cm, szárnyfesztávolsága 26-29 cm, testtömege 15-23 gramm. A hím és a tojó hasonlít egymásra, mindkettőnek kékesen fénylő fekete a háta, begyük és hasuk fehér. A fiatal madarak barnás-feketék. Lábukat fehér tollak borítják.

A molnárfecske hangja:

Évente két-három alkalommal, telepesen fészkel. Korábban sziklafalakon, faodvakban és barlangokban költött, napjainkban szinte kizárólag épületeken fészkel, emiatt kifejezetten kötődik a településekhez.

Sárból készült, felülről is zárt, kis berepülőnyílással rendelkező fészkét az épületek külső részén építi. Fészkét időnként elfoglalják más madarak is, leggyakrabban a verebek. Fészekalja általában 4-6 tojásból áll, melyeket a tojó naponta rak le.

A 14-15 napig tartó kotlás az utolsó tojás lerakását követően kezdődik, a fiókanevelés pedig 21 napig tart. A fészek alá felhelyezett fecskepelenkával könnyedén megszüntethetjük a madarak piszkítását, nem fognak kellemetlenséget okozni, ha a házunkat választják fészkelőhelyül.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1982-ben, 1983-ban és 2010-ben a molnárfecskét „Az év madarává” választotta a hazánkban élő többi fecskefajjal együtt. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Thomas Landgren / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.