mágneses autós telefontöltő

Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása, azaz a KRESZ – eszerint kellene közlekednünk, és akkor szinte kizárólag műszaki hiba, vagy kátyú okozhatna balesetet. A hazai közlekedési kultúrában viszont még mindig gyakoribb a másik „levillogása”, mint a szabályok betartása.

Ha egy átlagos fővárosi autózást közvetítene valamelyik tévécsatorna, bizony a piros 18-as karikának ott lenne a helye a képernyő sarkában. A vezetés közben elhangzott változatos, mégis időnként repetitív mintát követő számtalan frázis a bizonyíték arra, hogy anyanyelvünk a végtelenségig variálható.

Nem lehet véletlen, hogy a legprofibb káromkodásokat fuvarosoknak, kocsisoknak tulajdonítják. A verbális kommunikáció azonban mit sem ér, hiszen a címzett sok esetben szerencsére nem tud szájról olvasni. Ilyenkor a küldő non-verbális eszközökkel igyekszik nyomatékosítani saját igazát (kézjelek, duda).

A másik jellegzetes jelzés pedig a villantás. Az autópálya belső sávjában így hívják fel a szabályosan „szüttyögő” autós figyelmét arra, hogy ha nem gyorsít fel tüstént 190 km/h sebességre, vagy nem húzódik be két betonkeverő közé, akkor bizony bajok lesznek. Az autóvezetés tehát a “kresztűrés” és stressztűrés sajátos elegye, hacsak nem vidéki kis utakon lavírozgatunk, ahol miénk az egész út.

A pótizzókon túl

mágneses töltő szellőzőrácsos

A sebességkorlátozás betartásán, a biztonsági öv használatán vagy az izzókészleten túlmenően azonban figyelnünk kell még jónéhány fontos dologra. Nem, nem arra, hogy az elsősegély dobozban esetleg megromlott a géz, vagy az olló, hanem például a telefonhasználatra. Ezen belül is a kihangosításra.

Sajnos még mindig nagyon sokan szöszmötölnek vezetés közben a mobiljukkal, ami egyértelműen elvonja a figyelmet a vezetésről. Még ha se előttünk, se mögöttünk nincs is senki, akkor se nyomkodhatjuk a mobilt!

Egyrészt azért, mert büntetik, másrészt mert az útszéli bokrok takarásában épp átkelni készülő őz, szinte csak arra vár ugrásra készen, hogy elkezdjük a telefont nyomkodni és lankadjon a figyelmünk.

Menet közben a telefon kezelését vagy bízzuk az egyik utasunkra, vagy ennek híján nézzünk szét a piacon, hogy milyen eszközök támogatják a vezetés közbeni telefonhasználatot. Mert bizony ma már nagyon menő kütyük vannak, amik lehetővé teszik a legkényelmesebb mobilkommunikációt vezetés közben is.

A biztonságos vezetést támogató eszközök

transzmitter autós töltő

Hosszabb utak során a töltés mindenképpen fókuszba kerül. Ha a telefonon keresztül navigálunk a célunk felé (például egy külföldi nyaralásra), akkor jól jön, ha folyamatos áramellátást kap a készülék.

Amikor utasaink is vannak, és a hosszú utat filmezéssel, játékkal, vagy bármi egyéb energiaigényes ténykedéssel szeretnék tölteni, akkor bizony nekik is kell majd a telefonjukat tölteni. Erre létezik egy nagyon egyszerű megoldás, mégpedig a szivargyújtóról üzemeltethető töltő, ami akár négy adapterrel is rendelkezik.

A másfél méteres kábel, plusz a telefontöltők kábelei miatt nincs elérhetetlen pont a járműben, hacsak nem vonatot vezetünk.

Egy jó transzmitter segítségével pedig már nemcsak a telefonunk töltését oldhatjuk meg, hanem a kihangosítást is. Rádiójeleken keresztül a telefon megszólaltatja a hangszórókat. Mivel mikrofon is kerül ezekbe az eszközökbe, ezzel meg is van oldva a kihangosítás is.

További extra, hogy a telefonunkat autórádióként is használhatjuk autórádió nélkül. A telefonunkon tárolt zenéken túl, akár online (YouTube, Spotify) forrásból is meríthetünk menet közben.

A sofőr teendői közé tartozik, hogy a kommunikáción, zenén, utasokon kívül figyeljen más hangokra is. Ha valami kopog kanyarodáskor az nem jó. Ez jobb esetben nem az autó, hanem a fizikának engedő mobilunk, ha nem megfelelő tárolórekeszben tartjuk.

Kopoghat azért, mert kiesett onnan, és valahonnan a kuplung alól kellene kibányásznunk, vagy azért, mert minden kanyarnál hozzácsapódik valamihez. Egyik sem tesz jót sem a mobilunknak, sem a vezetésre irányuló koncentrációnknak. Éppen ezért fontos, hogy a mobilunk a vezetés során ne legyen mobilis, egy helyben álljon meg, pont ott, ahová tettük.

Erre jók a különféle autós mobiltartók. Erre létezik tapadókorongos megoldás, illetve szellőzőrácsra erősíthető kivitel is. Ezekkel a tartókkal egyébként többnyire a vezeték nélküli töltést is megoldhatjuk.

Azt azért mindig tartsuk szem előtt, mielőtt beszerzésre adnánk a fejünket, hogy a Ford és a Toyota alkatrészek, kiegészítők nem feltétlen passzolnak egymáshoz, ez hasonlóan működik a mobiloknál is.

Ahhoz, hogy komfortosabbá tegyük a vezetés közbeni kommunikációt, fontos, hogy a készülék kompatibilis legyen a kiegészítővel. Vásárlás előtt erről mindenképpen győződjünk meg!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.